Svijet
6

Švedski sudija branio WikiLeaks: Nije zločin obznaniti zločin države

Klix.ba
Sudija Vrhovnog suda u Švedskoj je branio ono što radi WikiLeaks, odnosno objavljivanje informacija i dokumenata, ističući da se slučaj protiv Assangea pretvorio u pravi nered.

"Ne bi se trebalo smatrati zločinom objavljivanje zločina države", izjavio je Stefan Lindskog, sudija Vrhovnog suda, tokom predavanja na Univezitetu Adelaide u Australiji.

Lindskog, koji je jedan od 16 sudija u Vrhovnom sudu Švedske, otkrio je veliki broj detalja vezanih za slučaj seksualnog zlostavljanja, za koji se Assangea tereti u toj zemlji. Također je otkrio da sudovi u toj zemlji mogu donijeti odluku koja se protivi izručenju osnivača WikiLeaksa SAD-u na osnovu ugovora o izručenju potpisanih između ovih dviju zemalja.

"Izručenje se ne mora odobriti kada se radi o zločinu koji je vojne ili političke prirode", naglasio je Lindskog, prenosi Associated Press.

Sudeći prema njegovim riječima, diskutabilno je da li je Assange uopće počinio krivično djelo prema švedskom zakonu.

"Ono što se tretira kao takvo djelo prema američkom zakonu ne mora biti isto i prema švedskom zakonu, a neprijatelj SAD-a ne mora biti i neprijatelj Švedske", prenio je Associated Press riječi ovog sudskog zvaničnika.

Lindskog je dodao kako je veliki medijski interes za cijeli slučaj nametnuo i nepovjerenje javnosti u pravni sistem države. "Mislim da je to nered", rekao je on.

Na kraju je švedski sudija dao podršku američkom vojniku Bradleyju Manningu, koji je WikiLeaksu dao brojne povjerljive informacije i zbog čega mu se sada sudi u SAD-u. Kazao je kako se nada da će Manning imati pravično suđenje te dodao da je objavljivanje povjerljivih informacija za dobrobit cijelog čovječanstva.