Svijet
59

Kršćansko-demokratska unija: Erdogan i turski ministri nepoželjni u Njemačkoj

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Potpredsjednik vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) i premijer savezne pokrajine Hessen u Njemačkoj Volker Bouffier, proglasio je u utorak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i članove turske Vlade nepoželjnima u Njemačkoj.

Nedugo nakon toga Vlada Turska je, kako javljaju njemački mediji, otkazala sve planirane nastupe ministara ove evropske države u Njemačkoj.

"Predbacivanja nacističkih metoda kancelarki Angeli Merkel je ruganje žrtvama nacionalsocijalističkog režima. Time je prijeđena crvena linija. Turski predsjednik i njegova vlada više nisu poželjni u Njemačkoj, to mora biti jasno. To je sada i pitanje samopoštovanja s naše strane", rekao je Bouffier u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

On je Erdogana optužio kako nevjerojatnim uvredama svim silama unutarnje sukobe u Turskoj želi prebaciti u Njemačku.

Bouffier je istodobno branio umjereni ton kancelarke Merkel koja je dosad odbijala izreći izravnu zabranu nastupa turskih političara, koji u Njemačkoj pozivaju Turke koji tamo žive na referendum na kojem bi ustavnim promjenama u Turskoj bila omogućena uspostava predsjedničkog sustava.

"Mi imamo mudru državnicu koja mora djelovati među raznim Trumpovima, Erdoganima i kako li se sve već ne zovu", dodao je on.

Kako javlja Der Spiegel pozivajući se na njemački ured vladajuće stranke AKP, svi nastupi turskih ministara povezani s kampanjom za referendum su otkazani.

U Njemačkoj živi blizu 1,4 miliona turskih državljana s pravom glasa. Povjerenik Evropske komisije (EK) za pregovore o proširenju Johannes Hahn rekao je da je članstvo Turske u Evropskoj uniji (EU) svakim danom sve manje realistično.

"Turska se već dulje vrijeme udaljava od Europske unije i ako brzo ne dođe do promjene pravca, članstvo postaje sve manje i manje realistično", rekao je Hahn u razgovoru za njemački dnevnik Bild, prenosi Hina.

On je planiranu promjenu turskog Ustava, koja bi sadašnjem predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu dala još veće ovlasti, nazvao "jasnim odmakom od Europe" i otvorio mogućnost da članice EU-a uskoro raspravljaju o potpunom prekidu pregovora s Turskom.

"EU je u prosincu odlučio nastaviti pregovore, ali se to u svakom trenutku može promijeniti", rekao je Hahn.

Evropski povjerenik je, međutim, naglasio kako "Erdogan nije Turska" i izrazio žaljenje što se trenutačno "razumni i proeuropski glasovi" u Turskoj ne čuju. Erdogan je danas izjavio da će poslije referenduma u travnju Turska preispitati svoj odnos sa Europom, koju je opisao kao "fašističku i okrutnu" nalik onoj iz vremena prije Drugog svjetskog rata.

Nakon referenduma rodit će se jedna "veoma drugačija Turska" u odnosima s EU, rekao je Erdogan, javlja Reuters. Turski predsjednik je dodao da se toj državi više ne može prijetiti procesom europskih integracija i sporazuma o migrantima i izbjeglicama.

Rekao je i da Turska više neće dozvoliti Europljanima da na turskom teritoriju "špijuniraju" pod različitim izgovorima.

Ranije ove sedmice, Berlin je ocijenio da je Erdogan otišao predaleko kada je optužio njemačku kancelarku Angelu Merkel za primjenu "nacističke prakse".