Na press konferenciji
0

Hamas kao tačka razlaza Grčke i Turske: Mitsotakis ih nazvao teroristima, reagovao Erdogan

V. K.
Mitsotakis i Erdogan nakon press konferencije (Foto: EPA-EFE)
Mitsotakis i Erdogan nakon press konferencije (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis održali su u ponedjeljak sastanak koji mnogo ocjenjuju kao jedan od najvažnijih u posljednjem periodu.

Uzevši u obzir burne odnose između Grčke i Turske, sastanak lidera svakako da predstavlja izuzetno bitan momenat, a nakon susreta upriličena je i press konferencija na kojoj su grčki i turski lider iznijeli svoja opažanja sa sastanka.

"Imali smo izuzetno produktivan, iskren i konstruktivan satanak. Radimo na cilju povećanja naše bilateralne trgovine. Sa šest milijardi eura želimo je povećati na 10 milijardi eura", rekao je Erdogan.

Jedna od tema svakako se odnosila i na Kipar, a Erdogan je rekao kako se za kiparski problem mora naći trajno i pravično rješenje.

"Uprkos našim razlikama u mišljenjima, naše kanale dijaloga držimo otvorenim i fokusiramo se na pozitivnu agendu", naveo je.

Ipak, press konferencija nije mogla proći bez određenih nesuglasica. Naime, tokom razgovora o Gazi, premijer Grčke je Hamas nazvao terorističkom organizacijom što je natjeralo Erdogana da se umiješa i prekine sagovornika.

"Ne vidim Hamas kao terorističku organizaciju. Naprotiv, ja vidim Hamas kao ljude koji se bore da zaštite svoju zemlju i svoj narod. Hamas je organizacija otpora čija je zemlja okupirana od 1947. godine i koja štiti ostatak zemlje od okupacije", naveo je Erdogan.