Zanimljivo druženje
190

U Zenici obilježen Dječiji festival na kojem je Džejla Ramović zabavljala mališane

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U organizaciji Instituta Yunus Emre danas je u Zenici održan 11. tradicionalni Dječiji festival kojem su prisustvovali mališani iz cijele Bosne i Hercegovine.

Događaju, koji je u Gradskoj areni Husejin Smajlović u Zenici okupio više od 5.000 mališana, prisustvovali su gosti iz Stoca, Čapljine, Novog Travnika, Travnika, Viteza, Jablanice, Mostara, Sarajeva, Zenice i drugih gradova i općina koji su ujedno podržali ovaj projekt.

Bogat kulturno-umjetnički program s akcentom na učenje turskog jezika u školama u BiH održan je danas u Zenici, a mališani su imali priliku upoznati i tradicionalnu kulturu turskih općina i gradova odakle su danas došli gosti u Zenicu.

Izvedbe dječjih pjesama i recitacija, nagrade za najuspješnije radove koje su učenici koji uče turski jezik u školama priredili te koncert Džejle Ramović na samom završetku događaja, unio je dosta radosti u današnji dan školaraca koji su boravili u Zenici.

Projekat koji je počeo s 1.100 učenika u školskoj 2011/12. godini, u školskoj 2022/23. godini dostigao je broj od 6.200 učenika. Do danas je više od 15.000 učenika imalo priliku da uči turski jezik u školama u BiH.

Na današnjem događaju prisutnima su se obratili zamjenik predsjednika Instituta Yunus Emre Kutalmišin Jalčin, premijer kantona Nezir Pivić, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović te zamjenik ministra za mlade i sport u Republici Turskoj Enes Eminoglu.