Značajan donator
43

Norveška planira da za četiri puta poveća svoju pomoć namijenjenu Palestincima

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Norveška vlada predložila je milijardu kruna (92,5 milijuna dolara) pomoći Palestincima za ovu godinu dok humanitarne agencije upozoravaju na prijeteću glad u Pojasu Gaze.

Brojke u revidiranom budžetu predstavljenom u utorak pokazuju otprilike učetverostručenje od 258 miliona kruna (238 miliona dolara) predviđenih u početnom zakonu o finansiranju usvojenom prošle godine.

"Hitna potreba za pomoći u Gazi je ogromna nakon sedam mjeseci rata", izjavila je u izjavi norveška ministrica međunarodnog razvoja Anne Beathe Tvinnereim.

Navela je da je posebno kritična situacija s hranom i da postoji rizik od gladi, objašnjavajući da je krizu izazvao čovjek te je situacija jednako kritična na okupiranoj Zapadnoj obali.

Brojke su još uvijek podložne promjenama jer vlada lijevog centra, manjinska u parlamentu, mora pregovarati s drugim strankama kako bi se tekstovi usvojili.

Ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide ponovno je upozorio Izrael protiv velike vojne operacije u Rafahu, prenosi Al Jazeera na engleskom jeziku.

“To bi bilo katastrofalno za stanovništvo. Pružanje humanitarne pomoći koja bi spasila život postalo bi puno teže i opasnije. Više od milion koji su potražili utočište u Rafahu već su više puta bježali od gladi, smrti i užasa. Sada im se govori da se ponovno presele, ali nijedno mjesto u Gazi nije sigurno", kazao je Barth Eide.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su prekinule finansiranje UNRWA-e, organizacije UN-a koja brine za palestinske izbjeglice nakon optužbi koje nisu ničim potvrđene da je ova organizacija i njeni članovi bili uključeni u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine. Blokada finansiranja je dovela u pitanje mnoge projekte koji se provode sa Palestincima.

Dio zapadnih država koji je bio prekinuo finansiranje UNRWA-e je ponovo finansirati nakon što nezavisne istrage nisu pokazale vezu UNRWA-e i Hamasa.