Legalizacija kao rješenje
52

Kako okončati rat protiv droge u zemlji koja je sinonim za drogu

S. Š.
(Ilustracija: Shutterstock)
(Ilustracija: Shutterstock)
Kolumbija je za mnoge sinonim za kartele i narko trgovce, dom je za Pabla Escobara i jedan je od najvećih proivođača narkotika na svijetu, a trenunutno se u toj državi špekuliše se o legalizaciji proizvodnje i prodaje marihuane.

Prošle godine je američka vlada procijenila da je Kolumbija proizvela preko milion kilograma kokaina, najviše na svijetu i više od dvije najbliže države, Perua i Bolivije, zajedno.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro ranije tokom mjeseca je rekao da je krajnje vrijeme da se stavi tačka na rat sa narko-kartelima. U Kolumbiji je već na snazi zakon koji dozvoljava proizvodnju kanabisa izričito u medicinske sverhu i njegov izvoz u SAD i Kanadu. Međutim, pristalice ovog zakona smatraju da bi se rat sa drogom okončao na način da se proizvodnja kanabisa legalizuje u "rekreativne" svrhe, odnosno za lično korištenje. Vjeruju da to može odvratiti od proizvodnje i trgovine teških droga.

"Ni SAD svom snagom i novcem, nisu mogle dobiti rat protiv droge... Trenutno Kolumbija proizvodi više droge nego kada je Pablo Escobar bio živ, ima više potrošača, više farmera. Trgovina drogom raste uprkos novcu koji ulažemo u borbu protiv njega i hiljadama smrti koje trpimo", rekao je Gustavo Bolivar, jedan od potpisnika zakona o laglizaciji kanabisa u medicinske svrhe i bliskog prijatelja aktuelnog kolumbijskog predsjednika, piše CNN.

Kampanja za legalizaciju trave u Kolumbiji ujedinjuje ljevičarske senatore kao što je Bolivar s organizacijama civilnog društva i stranim investitorima dubokih džepova, a dobila je poticaj u posljednjih 12 mjeseci zbog promjene politike u zemlji.

"Postoji veliki dio političkog svijeta koji je spreman da vodi debatu o legalizaciji marihuane i, iskreno, uklanjanje stigme protiv kanabisa je već velika pobjeda za nas", kaže Luis Felipe Ruiz, istražitelj kolumbijske nevladine organizacije Dejusticia, koja podržava dekriminalizaciju droga i godinama dokumentuje rat protiv droge.

Marihuanu u Kolumbiji uzgajaju mali farmeri koji si ne mogu priuštiti farmaceutske dozvole potrebne za proizvodnju medicinskog kanabisa, pa svoje proizvode prodaju narko kartelima.

Bolivar, senator, vjeruje da će kolumbijski regulatorni sistem, na kraju, slijediti isti put legalizirajući ne samo marihuanu nego čak i kokain -- najunosniji izvor prihoda za kartele.