Zbog rata u Gazi
449

Kolumbija prekida diplomatske odnose sa Izraelom, predsjednik imao poruku za Netanyahua

S. Š.
Gustavo Petro, predsjednik Kolumbije (Foto: EPA-EFE)
Gustavo Petro, predsjednik Kolumbije (Foto: EPA-EFE)
Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro rekao je da će prekinuti diplomatske odnose s Izraelom, a sve zbog rata i akcija kojim Izrael rukovodi u Gazi.

Petro, prvi ljevičarski predsjednik zemlje, već je žestoko kritizirao premijera Benjamina Netanyahua i zatražio da se pridruži južnoafričkom slučaju optužujući Izrael za genocid na Međunarodnom sudu pravde.

"Ovdje pred vama, predsjednik republike najavljuje da ćemo sutra prekinuti diplomatske odnose sa državom Izrael... zato što imamo vladu koja ima predsjednika koji je genocidan", poručio je Petro okupljenima u Bogoti koji su koji su marširali povodom obilježavanja Međunarodnog dana radnika.

U međuvremenu, prvi put od 7. oktobra, konvoj pomoći koji se sastoji od 31 kamiona ušao je u sjevernu Gazu preko graničnog prijelaza u Beit Hanoon, koji se u Izraelu naziva prelaz "Erez".

To je glavna ruta za pješački saobraćaj koja je oštećena u napadu Hamasa sedmog oktobra. Izraelske vlasti rekle su da će ga otvoriti prošlog mjeseca kako bi omogućile pomoć. Ovo je u sjevernom dijelu pojasa Gaze; to je područje u kojem su ljudi najpotrebniji, posebno uz upozorenja o gladi koja dolaze iz tog sjevernog dijela.

Otvaranje ovog prijelaza dolazi nakon posjete američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena jer su Amerikanci tražili da još pomoći uđe u Gazu, piše Al Jazeera.