Svijet
0

ICTY: Stanišić i Simatović odgovorni za strijeljanje u Trnovu

FENA
U nastavku uvodne riječi na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju pred Haškim sudom (ICTY) tužioci su tvrdili da su oni odgovorni za brojne zločine nad nesrbima u BiH, uključujući i strijeljanje šest srebreničkih Bošnjaka koje su u ljeto 1995. kod Trnova počinili pripadnici paravojne formacije "škorpioni".

Bivši načelnik SDB-a Srbije Stanišić i njegov pomoćnik i prvi komandant "crvenih beretki" Simatović optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1991.-1995.

Stanišić, koji je u teškoj depresiji i fizički bolestan, odbio je da suđenje prati preko videoveze iz sudskog pritvora, a njegovi branioci u utorak su najavili povlačenje iz procesa.

Tužilac Dermot Groom tvrdio je da su u julu 1995. "'škorpioni' bili jedinica SDB-a Srbije" i da su zbog toga "Stanišić i Simatović odgovorni za strijeljanje tri bošnjačka dječaka i tri muškarca u Trnovu".

Snimak toga strijeljanja, koji su načinili pripadnici "škorpiona", prvi put je prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću pred ICTY-em, nakon čega su vlasti Srbije počinioce uhapsile i izvele pred sud.

Po zastupniku optužbe, "škorpione" je SDB Srbije i uputio na trnovsko ratište, a njima je, pored zapovjednika formacije Slobodana Medića zvanog Boca, komandovao i oficir "crvenih beretki" Vasilije Mijović, prenijela je Beta.

Povezanost "škorpiona" s "crvenim beretkama" SDB-a Srbije tužilac je dokazivao i činjenicom da je 1994. u bihaćkom džepu ta formacija bila u borbenoj grupi "crvenih beretki" pod komandom Milorada Lukovića Legije.

Ubistvo u Trnovu i druge zločine nad Bošnjacima, različite jedinice pod Stanišićevom i Simatovićevom kontrolom počinile su u okviru zajedničkog zločinačkog poduhvata koji je osmislio Slobodan Milošević, a čiji je cilj bio da se nesrbi uklone s teritorija nove zamišljene srpske države, naglasio je tužilac.

To je činjeno zajedno sa vođstvom bosanskih Srba na čelu sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

U napadima na nesrbe u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu, Bihaću i prigradskim općinama Sarajeva, precizirao je tužilac Peter Doherty, učestvovali su "arkanovci", "šešeljevci", "crvene beretke" i druge paravojne snage pod kontrolom SDB-a Srbije.

Uklanjanjem nesrba s tih područja one su ostvarivale strateške ciljeve koje je usvojila Skupština Republike Srpske - razdvajanje naroda u BiH, uspostavljanje koridora ka Srbiji i uklanjanje Drine kao granice.

Dokazujući umiješanost SDB-a Srbije u napad na Zvornik u proljeće 1992. godine, tužilac je u sudnici prikazao izjavu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, datu BBC-u, da je ta operacija bila "planirana u Beogradu" i da je Simatović sa "crvenim beretkama" bio "ključni izvršilac".

Kao jedan od najtežih zločina tužilac je izdvojio ubistvo oko 80 Bošnjaka koje su u septembru 1995. počinili pripadnici paravojske Željka Ražnatovića Arkana.

Osvrćući se na ulogu koju su Stanišić i Simatović odigrali u oslobađanju pripadnika UNPROFOR-a, koje su bosanski Srbi 1995. uzeli kao taoce, tužilac Groom je rekao da će to biti olakšavajuća okolnost ako optuženi budu osuđeni.

Moć koju su pritom ispoljili da oslobode taoce i zbog koje ih je Slobodan Milošević poslao u BiH Stanišić i Simatović su prethodnih godina, međutim, koristili da nasilno proganjaju druge narode u BiH, ocijenio je tužilac.

Optužba je u srijedu završila uvodnu riječ, a u nastavku suđenja tužioci će izvesti svoga prvog svjedoka.

Stanišićevi advokati, koji se sada smatraju samo "zaštitnicima njegovih prava" jer žele da se povuku iz postupka, skrenuli su pažnju sudskom vijeću da i odbrana ima pravo na uvodnu riječ, ali da im Stanišić, usljed bolesti, ne može dati instrukcije o tome.

Predsjedavajući sudija Patrick Robinson oštro je uzvratio da advokata Gert-Jana Knopsa i dalje smatra Stanišićevim braniocem i da je on morao imati instrukcije svog klijenta.