Čišćenje snijega
1

Ko je zadužen za zimsko održavanje ulica u Ilijašu, Vogošći, Hadžićima, Trnovu i na Ilidži?

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Za zimsko održavanje pet općina u Kantonu Sarajevo (Ilidža, Ilijaš, Vogošća, Hadžići i Trnovo) zadužene su privatne firme koje pobjede na raspisanim tenderima.
Kratkotrajne i obilne snježne padavine koje su zahvatile glavni grad BiH u prošlu nedjelju dovele su do nezadovoljstva stanovnika Kantona Sarajevo koji su uputili brojne pozive Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću (KJKP) Rad.

Nakon toga su se oglasili iz preduzeća saopćenjem za javnost i kazali da vrše zimsko održavanje puteva u općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Naglasili su da sa pet općina nemaju potpisane ugovore.

Iz Općine Ilidža su nam kazali da je okončan postupak javnih nabavki kada je riječ o kompanijama koje će brinuti o zimskom održavanju saobraćajnica na području općine Ilidža za ovu zimu.

Žalbeni rok je u toku i bit će okončan u narednim danima.

Putne komunikacije na području ove općine podijeljene su na tri lota, a za njihovo održavanje bit će zadužene kompanije Braća Mujić Export-Import, Mevludin-Commerc d.o.o. Sarajevo i Konzorcij OXA d.o.o. Sarajevo i Telefongradnja d.o.o. Sarajevo.

Javno preduzeće Ilidža d.o.o. zaduženo je za zimsko održavanje pješačkih staza i platoa na području općine Ilidža.

Planom zimskog čišćenja koji je usvojen na majskoj sjednici Općinskog vijeća Vogošća i ove zime za održavanje i čišćenje puteva na području ove općine zadužena je firma "Ame" iz Breze, dok je dio lokalnih cesta u dužini od 22 kilometra predat Direkciji za puteve KS.

Planom je predviđeno i održavanje stepeništa i pothodnika, a tu je i zakonska obaveza stanara i poslodavaca da čiste snijeg ispred svojih stambenih zgrada i poslovnih objekata.

Već nekoliko godina područje općine Hadžići održavaju dvije firme "Bucomerc" i JKP "Komunalac".

Ove firme održavaju 230 kilometra lokalnih i nekategorisanih puteva.

U općini Trnovo u zimskom periodu lokalne puteve održavaju četiri firme.

Za zimsko održavanje su zaduženi "Milišić trans", JKP "Trnovo", "NGBH" i "Mevludin Commerc".