Univerzitet Meryland
16

I druga osoba kojoj je presađeno srce svinje umrla, muškarac (58) izdržao šest sedmica

A. L.
Foto: Univerzitet Meryland
Foto: Univerzitet Meryland
Lawrence Faucette (58), druga osoba na svijetu kojoj je presađeno srce svinje, je umrla skoro šest sedmica nakon operacije.
Faucette je umirao od zatajenja srca i nije imao pravo na standardnu transplantaciju pa je 20. septembra dobio genetski modificirano svinjsko srce.

Srce je djelovalo zdravo prvih mjesec dana, prema Medicinskom fakultetu Univerziteta Meryland, ali je posljednjih dana počelo da pokazuje znake odbijanja.

Supruga Anna rekla je da je njen muž "znao da je njegovo vrijeme s nama kratko i da mu je ovo posljednja prilika da nešto učini za druge".

U izjavi koju je objavila bolnica Anna je dodala da nikada nije zamišljao da će preživjeti koliko jeste.

Prvu transplantaciju svinjskog srca na svijetu izveo je tim iz Marylanda u Baltimoru prošle godine.

David Bennett je preživio dva mjeseca prije nego što mu je srce otkazalo. Isprva nije bilo jasno zašto nije uspio preživjeti, ali su kasnije u organu pronađeni znaci svinjskog virusa.

Tim za transplantaciju napravio je promjene, uključujući bolje testiranje virusa, prije drugog eksperimenta.

"Posljednja želja Faucettea bila je da maksimalno iskoristimo ono što smo naučili iz našeg iskustva", rekao je u izjavi doktor Bartley Griffith, hirurg koji je vodio transplantaciju.

Tim će analizirati šta se dogodilo sa srcem dok nastavljaju proučavati organe svinja, dodao je šef ksenotransplantacije srca Muhammad Mohiuddin.

Pokušaji transplantacije organa sa životinje na čovjeka, nazvani ksenotransplantacija, propali su decenijama, jer je imunološki sistem ljudi odmah uništio tkivo koje nije ljudsko.

Naučnici sada pokušavaju genetski modificirati svinje kako bi njihovi organi bili sličniji ljudskim.

Mnogi naučnici se nadaju da bi ksenotransplantacije jednog dana mogle nadoknaditi ogroman nedostatak donacija ljudskih organa.