Mještani u strahu
97

Divlje svinje i medvjedi poharali usjeve na Popovom mostu na Tjentištu

D. Be.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Stanovnici Popovog Mosta na Tjentištu svakodnevno strahuju od divljih životinja koje su bukvalno poharale njihove usjeve. Ove godine pojavio se veliki broj divljih svinja i medvjeda koji nanose ogromne štete poljoprivrednicima. Dok pokušavaju zaštititi imanja traže i nadoknadu štete.

U međuvremenu nepoželjni gosti su u proteklih desetak dana na imanju Ismeta Bajrovića na Rakitnici uništili skoro sve usjeve, bukvalno preorali dvorište oko kuće i pojeli više od 300 kilograma jabuka.

"Divlja krmad, 15-oro njih je bilo iznad kuće i četvero ispod kuće i tako nekoliko dana, svaki dan i svaku noć su dolazili i uništavali usjeve. Sve što sam imao što smo posijali i krompir i mrkvu i peršun sve su nam uništili, nema ništa ni od kukuruza. Ništa nije ostalo", ogorčen je Ismet Bajrović.

Na iste probleme požalio se i Muhamed Muslić.

"Na Vinima se isto desilo, cijeli komšiluk ima probleme, ušli su u svaki vrt, nema ograde za njih ove godine. Tolika je vjerovatno glad, nema žira, nema za krmad dovoljno u šumi hrane i tako hodaju. Ja sam prije neku večer svijetlo baterijom u njih, ali neće ni da bježe, ne boje se. Velike su nam probleme napravili, ograde za njih ove godine ne postoje", kaže Muslić.

Slično je i u vrijednoj porodici Živanović koja je upravo odbila još jedan napad lisica, a redovni posjetioci su divlje svinje i medvjedi.

"Imamo divlje svinje i medvjede koji svima prave štetu ne samo meni, svačiji su vrt razvalili, kukuruz ako je i jedan bio negdje svaki je gotov", kaže Jelena Živanović.

U svakoj nevolji ima i neko olakšanje pa su medvjeda u pohodu omele upravo divlje svinje, u suprotnom bi, kako je ispričao Ismet, vjerovatno stradale i pčele.

Svježi tragovi medvjeđih šapa vidljivi su na stablima jabuka, zbog čega su stanovnici u strahu, a Ismet apeluje na nadležne da poduzmu neke mjere zaštite.

"Mi tražimo da nadležna općinska služba poduzme određene mjere da se zaštite naši usjevi, ali i da se ljudi ovdje zaštite, jer uvečer ne smijem pred kuću izaći od medvjeda i divljih krmadi, ako odem kod Ćuze na kafu ne smijem se vratiti kući da spavam. Ovo nikada nije bilo ovako, moraju nešto poduzeti da nas zaštite. Divlje životinje su zaštićene, ne daj Bože da neko dođe da ubije krme pred mojom kućom, platio bi kaznu što ga je ubio, a neće da plate štetu koju su krmad i medvjedi nanijeli nama", kaže Ismet.

Uplašeni mještani kažu da su članovi općinske komisije po zahtjevu koji im je upućen izašli na teren pa se nadaju bar nekom obeštećenju, ali i da će napasnici biti udaljeni od naselja.