Izvještaj za 2020. godinu
9

HRW: Kina se trenutno nalazi u najmračnijem periodu kada su u pitanju ljudska prava

V. K.
Kineske vlasti provode represivne mjere nad građanima (Foto: EPA-EFE)
Kineske vlasti provode represivne mjere nad građanima (Foto: EPA-EFE)
Prema izvještaju organizacije Human Rights Watch, Kina se trenutno nalazi u najmračnijem periodu kada su u pitanju ljudska prava još od čuvenih protesta na trgu Tiananmen 1989. godine.

U svom godišnjem izvještaju, organizacija za ljudska prava navela je kako je tokom 2020. godine, Kina na više svojih dijelova ugrozila ljudska prava manjina i pojačala represivne mjere nad stanovništvom.

"Pogoršanje situacije kada su u pitanju progoni etničkih manjina u Xinjiangu, Mongoliji i Tibetu, hapšenje tzv. zviždača, suzbijanje protesta u Hong Kongu i pokušaji prikrivanja izbijanja zaraze koronavirusa, dio su problema kineskih vlasti na čelu sa predsjednikom Xi Jinpingom", naveli su iz organizacije.

U izvještaju koji broji više od 386 stranica većinom vezanih za Kinu, HRW se posebno osvrnuo na početak pandemije koronavirusa te iznio niz kritika na račun kineskih vlasti.

"Autoritarizam kineske vlade bio je u potpunosti ogoljen 2020. godine kada se vlast suočila sa smrtonosnim koronavirusom koji je prvi put prijavljen u provinciji Wuhan. Vlast je u početku odlučila kriti broj slučajeva, a mnogi novinari i doktori su kažnjeni zbog izvještavanja o situaciji u toj provinciji", navodi se u izvještaju.

Također, iz HRW-a su istakli kako su tokom 2020. godine, cenzura interneta imasovni nadzor nad stanovništvom dostigli vrhunac u toj zemlji. Istaknuti kritičari režima, borci za ljudska prava i novinari zatvarani su i optuženi za subverzivno djelovanje i poticanje mržnje među stanovništvom.

"Otkako je Xi Jinping došao na vlast, represija se sve više pogoršavala. U svakom aspektu kineskog društva možete vidjeti kako stranački ljudi postaju sve manje tolerantni prema bilo čijem nezavisnom mišljenju i aktivnostima koje se odvijaju mimo partije" istraživač HRW-a Yaqiu Wang.

Pored ovih problema, HRW se osvrnuo i na donošenje Zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu koji je pokrenuo val protesta, a policijske snage uhapsile su brojne demonstrante. Prema izvještaju HRW-a, nakon usvajanja novog Zakona o nacionalnoj sigurnosti, više od 90 osoba uhapšeno je i optuženo da su prekršili kontroverzni zakon.

Slične ocjene kineskim vlastima, HRW je dao i na početku 2020. godine kada su istakli kako Kina provodi jasnu strategiju kada je u pitanju ugrožavanje ljudskih prava. Sa jedne strane, predstavljaju državu kao atraktivnog trgovinskog partnera, dok sa druge strane, stvaraju idealnu mrežu za omogućavanje cenzure što je naročito opasna kombinacija, istakli su iz organizacije Human Rights Watch.