Arena vojnog sukoba
0

Amerika tvrdi da je Rusija ispunila prijetnje i lansirala antisatelitsko oružje: "Pratimo situaciju"

I. Sa.
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
SAD navode da je Rusija prošle sedmice lansirala satelit za koji vjeruje da bi mogao biti sposoban napasti druge takve satelite.

"Rusija je lansirala satelit u nisku Zemljinu orbitu za koji procjenjujemo da je vjerovatno antisatelitsko oružje", rekao je glasnogovornik Pentagona, brigadni general Pat Ryder te dodao:

"Bio je u 'istoj orbiti' kao satelit američke vlade, a Washington će nastaviti pratiti situaciju i mora biti spreman zaštititi svoje interese".

Rusija nije javno komentarisala ovo pitanje.

Moskva i Washington, dva globalna rivala su se posljednjih sedmica više puta sukobljavali oko pitanja svemirskog oružja, pri čemu su se obje strane međusobno optuživale da žele "militarizirati svemir".

"Arena vojnog sukoba"

Ranije u utorak, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da SAD nastoje pretvoriti svemir u "arenu vojnog sukoba".

Brojni vojni stručnjaci već dugo upozoravaju da će svemir vjerojatno biti sljedeća granica ratovanja u svijetu koji sve više ovisi o tehnologiji.

U utorak je general Ryder rekao da Pentagon vjeruje da je ruski satelit "vjerojatno sposoban napasti druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti".

Od pokretanja invazije na Ukrajinu, Rusija je upozorila da bi američki sateliti koji pomažu ukrajinskoj vojsci mogli postati legitimne mete.

Bijela kuća je priznala da razvija Rusija "zabrinjavajuće" novo svemirsko oružje, ali je insistirala na tome da ga tek treba rasporediti.

"U istoj orbiti kao i satelit Vlade SAD"

Podsjetimo i da ruski nacrt rezolucije kojom se pozivaju sve zemlje da "za sva vremena"spriječe postavljanje, prijetnju ili upotrebu bilo kakvog oružja u svemiru, nije izglasan u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Zamjenik američkog ambasadora u UN-u Robert Wood rekao je kako Rusija nastoji odvratiti pažnju sa svog novog satelita koji nosi nuklearni uređaj.

Iznio je i optužbe da je ta zemlja lansirala satelit u nisku Zemljinu orbitu te je tvrdio kako je to svemirsko oružje sposobno napasti druge satelite.

"Rusija je postavila ovo novo svemirsko oružje u istu orbitu u kojoj je i satelit Vlade SAD-a" rekao je Wood.

Vasilij Nebenzija, ruski ambasador u UN-u je rekao da "nije u potpunosti razumio o čemu govori".