Traže promjenu pristupa
0

Amerikanci smatraju da Izrael doživljava katastrofu jer ne može uništiti Hamas

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države strahuju da Izrael doživljava katastrofu u smislu namjere da ostvari pobjedu protiv Hamasa, odnosno najbolju priliku da uništi njegove kapacitete u upravljanju Pojasom Gaze.

Najviši zvaničnici javno nazivaju izraelsku strategiju u Gazi samoporažavajućom koja će vjerovatno otvoriti vrata Hamasovom povratku.

Zvaničnici kažu da izraelska vlada nije uspjela zadržati dijelove Gaze nakon što ih je "očistila", okrenula je protiv sebe civilno stanovništvo i ostatak svijeta bombardovanjem i neadekvatnom humanitarnom pomoći, te omogućila Hamasu da regrutuje još boraca, piše Politico.

SAD su mjesecima držale svaku kritiku u tajnosti, potiho gurajući Izrael da promijeni način na koji vodi rat protiv Hamasa. Ali frustracija zbog toga što Izrael odbija da promijeni kurs sve se više izlazi u javnost, a što je proširilo jaz između Washingtona i Tel Aviva.

"Želimo da podstaknemo dublji fokus na vezu između tekućih vojnih operacija i, na kraju, strateškog cilja", rekao je visoki zvaničnik administracije, koji je želio ostati anoniman.

"Nastavićemo da vršimo pritisak", dodao je.

Zvaničnik je dodao da je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan iskoristio svoju posjetu premijeru Benjaminu Netanyahuu u Izraelu prošle sedmice kako bi razgovarao o tome kako njihova operacija može dovesti do "ostvarljivog i trajnog" uspjeha protiv Hamasa.

Iako je Netanyahu nedavno kazao da Izrael mora pobjediti Hamas jer u suprotnom za "Gazu nema budućnosti", američki obavještajci smatraju da takav ishod nije moguć.

"Iako su Hamasove komunikacijske i vojne sposobnosti degradirane, samo 30 do 35 posto njegovih boraca, onih koji su bili dio Hamasa prije napada 7. oktobra, je ubijeno, a oko 65 posto njegovih tunela je još uvijek netaknuto, tvrde američki obavještajci", prenosi Politico.

Američki zvaničnici sve su zabrinutiji da je Hamas uspio regrutovati tokom rata hiljade boraca. To je omogućilo Hamasu da izdrži višemjesečne izraelske ofanzive, ističe američki izvor.