Komentari (51)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Nema bez rudara energije, bar ne slijedećih 50 godina
Pa hoce li nas sad pustiti da gradimo Blok 7 u Tuzli.
ovo će ubrzati postavljanje solarnih parkova, vjetrenjača i giga baterija. ovo je samo pozitivno jer će ići puno brže a ugalj će se izbaciti ponovo za 3-5 god.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
A i ugalj su uvozili iz Rusije, odakle sada dovoze, jel iz Banovica?
A zelena agenda:))))) propade pranje para:((
A ove u BiH zatvoriti pa da struju plaćamo jeftinije jer je nebi ni imali
E jesu se i kurčili, zelena energija folovi golovi i šta sad....
ima u eu dio zelene energije. ovo je sad trenutno a zelena energija će sada biti turbo ubrzana
Subvencionirati postavljanje solarnih panela na kuće u privatnom vlasništvu.To su uradile zemlje u okruženju šta se kod nas čeka.
Treba im poslat onog slovenca što je nama palamudio da ne pravimo jer će nas kazniti EEZ
70 % uglja EU uvlaci se iz Rusije!!!
Veliko je pitanje da li bi i bez rata u Ukrajini Evropa mogla tek tako da se odrekne uglja. BiH nema nikakve šanse bez uglja.U ovu oblast energetike pa i elekroenergetike se petljaju ljudi koji sa tim nemaju nikakve veze.BiH mora nastaviti aktivnosti na izgradnji bloka 7 u Tuzli, bloka 8 u Kaknju kao i eventualno TE Banovići. Moraju se graditi veće hidroelektrane, kao i vjetroelektrane i solarne, te elektrane na biomasu gdje ima tehničke i ekonomske opravdanosti.
Pa hoce li nas sad pustiti da gradimo Blok 7 u Tuzli? Vec smo izgubili vise od godinu dana i za toliko ce se duze Tuzla gusiti od starih elektrana koje ce se sada odrzavati unedogled. Nek se zahvale onim sto su se brinuli za njihovo zdravlje i blokirali savremeni Blok 7.
Odose Rusi u proslost,ma morat ce zaratit sa svima Rusi nemaju izbora gotovi su blokirani skroz
😊
A KADA ĆEMO MI MOĆI KUPITI NAŠ UGALJ? Mora li se i zadnja tona prodati Srbiji?
Najprljavije fosilno gorivo je tzv. bitumenozni ili uljani pijesak (tar sands), koji po kwh energije oslobadja 400 g CO2 (razlog: koristenje gasa pri ekspliataciji, kao i tzv. obogacivanje bitumena). Slijedi ugalj sa 360 g CO2 po kwh proizvedene energije. Zatim, nafta - 325 g CO2, te zemni gas koji oslobodi 220 g CO2 pi kwh. Najbogatije ugljem u svijetu su SAD - 28% svj.rezervi uglja, dovoljno za narednih 250 god. U Evropi, Njemacka npr. raspolaze s 5% svj.rezervi.
Da je bilo pameti, bio bi novi blok vec napravljen. A ovako krpi i truj se starim i jos gledaj sta ce bit s cijene struje…Puse li taj vjetar, imal gdje sunca?
Sta kaze Greta Thunberg
Lakše je preživjeti smog i zagađenje u Berlinu, nego u Sarajevu iskreno