Energetska kriza
159

Evropske zemlje se vraćaju elektranama na ugalj dok Rusija prijeti obustavom isporuke plina

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dok Rusija prijeti da će ograničiti isporuke gasa ove zime, određene evropske zemlje se trude da osiguraju zadovoljenje svojih energetskih potreba tokom najhladnijeg doba godine.

Zauzvrat, to znači odustajanje od klimatskih obećanja u korist oživljavanja elektrana na ugalj.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorila je da bi Evropa trebala biti spremna da joj Rusija ove zime isključi sav izvoz gasa. Iako se priznaje da ovo nije najvjerovatniji scenario, mogao bi biti na stolu jer zemlja nastoji steći političku polugu.

Šef IEA-e Fatih Birol rekao je za Financial Times da mjere koje su poduzele evropske vlade nisu otišle dovoljno daleko u osiguravanju spremnosti snabdijevanja energijom za potencijalni prekid. Bloku je, dodao je, potreban plan za vanredne situacije - posebno kada je u pitanju gas.

I dok EU radi na smanjenju svog oslanjanja na ruska fosilna goriva, neke države članice upozoravaju da bi to moglo značiti sagorijevanje više uglja kako bi se premostio energetski jaz.

Prošle sedmice Rusija je smanjila kapacitet gasovoda Sjeverni tok 1 za 60 posto, okrivljujući tehnički problem. Ovo je jedan od glavnih načina na koji zemlja dovodi svoj gas u Evropu.

Njemačka i Austrija su u nedjelju najavile hitno ponovno pokretanje elektrana na ugalj. Do ponedjeljka, Holandija je slijedila taj primjer, ukinuvši sva ograničenja za elektrane koje koriste fosilno gorivo. Ranije su bili ograničeni na nešto više od trećine izlazne električne energije u zemlji.

Očekuje se da će i druge zemlje EU, uključujući Italiju , pokrenuti svoje stare elektrane na ugalj kako se energetska kriza pogorša.

Ovo navodno privremeno povećanje upotrebe uglja izazvalo je zabrinutost u pogledu napretka u prelasku EU na manje zagađujuće energetske alternative, budući da se naširoko smatra najprljavijim fosilnim gorivom.

Mogu li obnovljivi izvori energije popuniti jaz u opskrbi energijom u EU? Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u ponedjeljak zemlje članice EU da se ne vraćaju na korištenje fosilnih goriva poput uglja.

Umjesto toga, pozvala je vlade da ostanu fokusirane na "ogromna ulaganja u obnovljive izvore energije".

"Moramo se pobrinuti da iskoristimo ovu krizu da idemo naprijed i da se ne vraćamo na prljava fosilna goriva", rekla je von der Leyen evropskim novinarima.

Komisija, dodala je, čini sve što je u njenoj moći kako bi osigurala da EU može da se osvrne i kaže "napravili smo prave izbore".

U nedavnom izvještaju, IEA je objavila da će ove godine u energetski sektor biti uloženo skoro 2,3 biliona eura - uključujući rekordnu potrošnju na obnovljive izvore energije.

Agencija je otkrila da ulaganja u naftu i plin ne mogu zadovoljiti rastuću potražnju za energijom bez preusmjeravanja na čistiju tehnologiju.

"Ne možemo priuštiti da zanemarimo ni današnju globalnu energetsku krizu ni klimatsku krizu, ali dobra vijest je da ne moramo birati između njih – možemo se pozabaviti i jednim i drugim u isto vrijeme", rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA.