Svijet
18

Erdogan: Nastavak odlučne borbe protiv Gulenovog pokreta

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin izjavio je nakon sastanka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s liderom vladajuće Partije razvoja i pravde i liderima opozicionih Republikanske narodne stranke i Partije nacionalnog pokreta, kako se "predsjednik Erdogan zahvalio narodu i snagama sigurnosti na njihovim junačkim poduhvatima, na tome što su po strani ostavili sve razlike u političkim pogledima te da njihova junaštva nikada neće biti zaboravljena", javlja Anadolija.

Erdogan je najavio nastavak odlučne borbe protiv organizacije Fethullaha Gulena, te protiv Radničke partije Kurdistana i drugih prijetnji po sigurnost države.

"Predsjednik Turske je izrazio zahvalnost liderima partije zbog jasnog i otvorenog stava koji su zauzeli prema demokratiji, slobodi i vladavini prava, a protiv pokušaja državnog udara 15. jula. Naglasio je da je ovakav duh zajedništva i jedinstva najvažniji izvor snage kako bi se prebrodili svi problemi", rekao je glasnogovornik turskog predsjednika u vezi sa sastankom održanom u ponedjeljak u predsjedničkoj palati, prenosi Al Jazeera.

Dodao je da je tokom sastanka naglašeno da će istraga u vezi s pokušajem državnog udara 15. jula i proces vanrednog stanja biti pažljivo provođeni.

"Naglašeno je da će istraga u vezi s pokušajem državnog udara 15. jula i proces vanrednog stanja biti pažljivo provođeni te je naglašen i značaj saradnje svih političkih partija u vezi s ovim pitanjima. Usaglašen je stav o aktivnoj upotrebi mehanizma političkog dijaloga kako bi se proizvela trajna rješenja za zajedničke probleme", rekao je Kalin.

Sastanku u predsjedničkoj palati su prisustvovali premijer Turske i lider AKP-a Binali Yildirim, predsjednik CHP-a Kemal Kilicdaroglu i predsjednik MHP-a Devlet Bahceli.

Turski odnosi s Washingtonom bit će narušeni ako Sjedinjene Američke Države ne izruče imama optuženog da je organizirao propali vojni udar, izjavio je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, dodajući da će se sastati s američkim zvaničnicima kako bi raspravljali o toj temi tokom predstojeće posjete Washingtonu.

Turska tvrdi da je Gulen, koji živi u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama od 1999. godine, odgovoran za pokušaj puča od 15. jula, koji je imao za cilj svrgavanje Vlade.

Washington navodi da Ankara prvo mora pružiti čvrste dokaze o Gulenovoj umiješanosti u pokušaj puča, dok su advokati izjavili da bi proces izručenja mogao potrajati godinama, prenosi Reuters.

Cavusoglu je komentirao i izjavu predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera u vezi s uvođenjem smrtne kazne u Turskoj.

"U Evropskoj uniji zvaničnici mogu diskutirati o tome šta misle o smrtnoj kazni, ali to im se može obiti o glavu ako budu prijetili Turskoj. Junker nije šef Turske. Sastali smo se s njim tokom razgovora o ilegalnoj migraciji i liberalizaciji viznog režima te sve detaljno raspravili, svaki zarez, svaku stavku. Nakon što smo potpisali sporazum o migrantima, čuli ste šta je izjavio. Kao što sam kazao, riječ je o populističkoj izjavi", rekao je Cavusoglu.

Turska državna aviokompanija Turkish Airlines saopćila je da je otpustila 211 zaposlenih, navodeći kao razlog njihovu navodnu povezanost s Gulenovim pokretom.

U saopćenju aviokompanije se navodi da su radni ugovori 211 radnika okončani zbog operativne neophodnosti, neefikasnosti, lošeg rada, kao i pružanja podrške Gulenovom pokretu, prenosi Reuters.