Brojne reakcije
50

Njemački predsjednik privukao pažnju, ali ne zbog politike: Posjetu Turskoj obilježio doner

I. Sa.
Foto: X mreža
Foto: X mreža
Frank-Walter Steinmeier, njemački predsjednik izazvao je brojne reakcije javnosti tokom posjete Turskoj ove sedmice. Ali, ne zbog razloga kojih je očekivao.

Ovo je bilo prvo putovanje jednog njemačkog predsjednika u Tursku u posljednjih deset godina. Ali, umjesto da to bude u centru javnosti, nametnulo se nešto drugo - doner.

Sam događaj je uključivao i dolazak Arif Kelesa, berlinskog kuhara i doner majstora, što je privuklo veću pažnju medija i javnosti, nego sam sadržaj ove posjete.

Steinmeier je rekao u Istanbulu kako je to uradio jer je želio istaknuti postignuća 2,7 miliona njemačkih ljudi koji imaju korijene u Turskoj.

Međutim, upravo Nijemcima koji imaju korijene u Turskoj - ovaj potez se nije dopao, a nezadovoljstvo su izrazili putem društvenih mreža.

Novinar Ozan Demircan ukazao je na mnoge ostvarene ljude koji su mogli biti izabrani za predstavnike, uključujući osnivače BioNTecha Uğur Sahin i Özlem Türecija, filmskog reditelja İlkera Cataka i druge.

"Milioni gostujućih radnika pomoglo je da se izgradi njemačko 'ekonomsko čudo'. A njemački predsjednik dovodi čovjeka koji pravi kebab u Tursku", naveo je putem društvene mreže X.

Tuncay Özdama iz javnog emitera kritikovao je izbor da doner bude u centru pozornosti i nazvao je "klišejem".

"Ako posjetite Italiju - ne donosite pizzu", naveo je on.

Keleş, čiji preci su godinama radili u Njemačkoj prije nego su otvorili svoj restoran u 1986. godini, rekao je prije putovanja da je to velika čast te da je ponosan zbog ovog putovanja i predstavljanja.