Nisu zadovoljni
18

Turska kritikovala izvještaj SAD-a o ljudskim pravima i nazvala ga politički motiviranim

A. Ku.
Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske (Foto: EPA-EFE)
Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo vanjskih poslova Turske kritikovalo je izvještaj o ljudskim pravima za 2023. godinu koji je objavio američki State Department zbog, kako navode, neosnovanih tvrdnji o dvostrukim standardima Turske u pogledu ljudskih prava.

Ministarstvo je u saopćenju navelo da ne pridaje značaj spomenutom izvještaju, za koji se navodi da je "pripremljen na osnovu navoda nepoznatog izvora i iz krugova povezanih s terorističkim organizacijama".

Ministarstvo je navelo da je Turska čvrsto posvećena demokratiji, ljudskim pravima i vladavini zakona, usred "višestrukih" terorističkih pretnji.

Napominjući da se Turske antiterorističke operacije provode na osnovu samoodbrane i ciljaju isključivo na teroriste i njihove sposobnosti, ministarstvo je saopćilo da je neshvatljivo insistiranje Washingtona na nedosljednim tvrdnjama koje iskrivljuju činjenice.

"Također smo duboko zabrinuti što izvještaj ne odražava na pravi način neljudske napade u Gazi koji su u toku, što značajno narušava ne samo neotuđiva prava palestinskog naroda već i zajedničke vrijednosti cijelog čovječanstva", navodi ministarstvo, dodajući da je izvještaj pripremljen iz političkih motiva, nazvavši ga "daleko od nepristrasnosti i objektivnosti".

Ministarstvo je pozvalo SAD da se fokusiraju na svoje stanje ljudskih prava i da zaustave saradnju s terorističkim organizacijama i licemjernom politikom ljudskih prava.