Svijet
2

CIA priznala odgovornost za rušenje Mosadega prije 60 godina

FENA
Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) potvrdila je dugogodišnje sumnje da ona stoji iza svrgavanja prvog demokratski izabranog premijera Irana Mohameda Mosadega prije 60 godina.
Mosadeg je srušen u puču koji se dogodio kada je pokušao da nacionalizira domaću naftnu kompaniju kojom su upravljali Britanci.

Potvrda o učešću CIA-e u rušenju demokratski izabranog premijera došla je šest decenija kasnije, pošto je Univerzitet George Washington po zakonu o dostupnosti informacija dobio dokumenta s kojih je skinuta oznaka tajnosti, prenijela je agencija Frans press.

"Vojni puč kojim je srušen Mosadeg sproveden je pod nadzorom CIA-e, kao delo spoljne politike SAD", navodi se u dokumentu.

Iranski premijer je 1953. godine razbjesnio Veliku Britaniju pošto je odlučio da njegova zemlja preuzme upravu nad Anglo-iranskom naftnom kompanijom, pretečom "British Petroleuma".

Britanci su u to vrijeme smatrali da je taj naftni resurs od vitalnog značaja za njihovu ekonomiju koja se oporavljala od Drugog svjetskog rata.

Pošto je ušao u Bijelu kuću, američki predsjednik Dwight Eisenhower podržao je Veliku Britaniju u sporu, za razliku od njegovog prethodnika Harryja Trumana koji se zalagao za kompromis dvije strane.



CIA je svoju poziciju u svrgavanju iranskog premijera branila strahom od sovjetske invazije.

Američki predsjednik Barack Obama iznio je 2009. godine slično priznanje o američkoj ulozi u rušenju Mosadega, ali to nije popravilo odnose dvije zemlje jer je Iran tražio zvanično izvinjenje.
CIA