Beograd
87

Dodik u Beogradu na ručku sa Xi Jinpingom, govorio o prijateljskim odnosima Kine i RS-a

V. K.
Predsjednik RS-a Milorad Dodik boravio je danas u Beogradu gdje se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te kineskim liderom Xi Jinpingom koji je u utorak stigao u službenu posjetu Srbiji.

Dodik je podijelio fotografiju te video sa susreta sa Xi Jinpingom te je poručio kako je imao čast da prisustvuje ručku sa liderom Kine.

"Imao sam veliko zadovoljstvo da prisustvujem svečanom ručku u čast predsjednika Narodne Republike Kine Xi Jinpinga i njegove supruge profesorke Peng, koji su upriličili Aleksandar Vučić i njegova supruga Tamara. Bila je to još jedna prilika da dodatno učvrstimo prijateljske odnose Kine i RS-a", rekao je Dodik.

Posjeta kineskog predsjednika Srbiji je uslijedila nakon što je ranije posjetio Francusku. Vučić je izjavio da je s Xijem potpisao izjavu kojom dvije države prelaze sa strateškog odnosa na odnose u kojima dvije države govore o zajedničkoj budućnosti.

"To je najviši oblik saradnja dvije države i ponosan sam što sam potpisao izjavu s predsjednikom Xijem. Imamo ogromno poštovanje prema Kini i rezultati razgovora je da podržavamo princip 'jedne Kine' i da za nas svako pitanje koje bi neko postavio Kini predstavlja njihovo unutrašnje pitanje. Kako Kina odluči da rješava ta pitanja, tako će biti i imat će podršku Srbije", poručio je Vučić danas.