Put do mira
95

Direktor CIA-e predstavio je novi prijedlog o prekidu vatre u Gazi, otkriveni detalji

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Direktor CIA-e William Burns predstavio je novi prijedlog da pokuša premostiti praznine u tekućim pregovorima kako bi se postigao dogovor o prekidu vatre u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi i oslobađanju izraelskih talaca koje drži grupa, navodi izvor upoznat sa diskusijama.

Posljednji američki prijedlog iznio je u Kairu tokom vikenda i uključuje prisiljavanje Izraela da oslobodi veći broj palestinskih zatvorenika u zamjenu za očekivanih 40 izraelskih talaca koji će biti oslobođeni tokom prve faze sporazuma o prekidu vatre u tri faze.

Prije ove runde razgovora, CNN je izvijestio da su pregovarači razgovarali o oslobađanju oko 700 palestinskih zatvorenika, uključujući mnoge na doživotnu kaznu zatvora.

Katarski, egipatski i izraelski zvaničnici, zajedno sa Bernsom, boravili su tokom vikenda u Kairu na pregovorima. Hamas se također sastao sa zvaničnicima egipatske obavještajne službe u Kairu, objavili su egipatski državni mediji.

SAD bi također željele da palestinskim stanovnicima sjeverne Gaze koji su pobjegli na jug bude dozvoljeno da se vrate kući na sjever bez ograničenja, rekao je izvor.

Izrael je do sada odbacio Hamasove zahtjeve za neograničeni povratak stanovnika Gaze na sjever i premještanje IDF trupa dalje od centralne Gaze. Izrael je insistirao na inspekcijama Palestinaca koji se kreću na sjever, rekao je za CNN diplomata upoznat s razgovorima.

Svi su se složili da prouče novi prijedlog SAD-a, rekao je prvi izvor, i on će biti saopćen vodstvu Hamasa u Gazi koje na kraju donosi odluke za grupu. S obzirom na poteškoće u komunikaciji sa čelnicima Hamasa za koje se vjeruje da se kriju u ogromnom sistemu podzemnih tunela u Gazi, dobijanje odgovora može potrajati nekoliko dana.

Visoki zvaničnik Hamasa u razgovoru za CNN rekao je da će se grupa vratiti u Kairo "čim se za to ukaže prilika", ali nije mogao odrediti čvrst vremenski okvir kada će se to dogoditi.

Zvaničnik je dodao da se najnoviji prijedlozi koje je Izrael iznio tokom pregovora u Egiptu ne bave neograničenim kretanjem Palestinaca na jugu na sjever, ključnim zahtjevom za grupu.

“Prijedlog [Izraelskog] ne odgovara na pitanja koja je [Hamas] postavio u svom prvobitnom prijedlogu, a to je da svaki sporazum treba jasno uključivati prekid vatre, potpuno povlačenje [izraelskih] trupa – čak i ako se to odvija kroz faze – i povratak raseljenih u potpunoj slobodi njihovim domovima”, rekao je zvaničnik za CNN.

Izraelski pregovarači su proteklih sedmica pokazali spremnost da pregovaraju o povratku Palestinaca u sjevernu Gazu, ali su nastavili insistirati na izvjesnom stepenu sigurnosnog nadzora od strane izraelskih snaga duž takozvanog Netzarim koridora koji siječe preko sredine Gaze i ograničenog broja ljudi koji se dnevno kreću na sjever.

Posrednici mjesecima pokušavaju zaključiti sporazum između Hamasa i Izraela o prekidu vatre i oslobađanju talaca. Ali, produženi pregovori su poremećeni nesuglasicama.

U ponedjeljak je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da je obaviješten o pregovorima, ali je podvukao svoju odlučnost da pošalje trupe u Rafah, rekavši da je odredio datum za operaciju u videu objavljenom na njegovom Telegram računu. SAD su izrazile svoje protivljenje takvom potezu.

“Danas sam dobio detaljan izvještaj o razgovorima u Kairu. Konstantno radimo na ostvarenju naših ciljeva, prije svega oslobađanja svih naših talaca i postizanja potpune pobjede nad Hamasom. Ova pobjeda zahtijeva ulazak u Rafah i eliminaciju tamošnjih terorističkih bataljona. Desiće se, postoji datum”, rekao je Netanyahu.

Ranije je predstavnik Katara izrazio optimizam u vezi sa stanjem pregovora.

"Nikako nismo na posljednjoj dionici ovih razgovora, ali ako me pitate da li sam danas optimističniji nego prije nekoliko dana, onda bih rekao da", rekao je glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed Al-Ansari BBC. Ansari je rekao da posrednici čekaju odgovore Hamasa i Izraela na prijedloge različitih strana, uključujući Sjedinjene Države.

“Ne mogu ulaziti u detalje ovih prijedloga, ali mogu vam reći da premošćuje jaz na način koji nije urađen u posljednjih nekoliko mjeseci”, rekao je Ansari.