Špijunske igre
33

Novo otkriće: Kako je Trump pokrenuo operaciju tajnog utjecaja CIA-e protiv Kine

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dvije godine nakon što je stupio na dužnost, predsjednik Donald Trump ovlastio je CIA-u da pokrene tajnu kampanju na kineskim društvenim medijima s ciljem okretanja javnog mnijenja u Kini protiv njene tadašnje vlade.

Ovu informaciju otkrili su bivši američki dužnosnici koji su direktno upoznati s visoko povjerljivom operacijom, piše Reuters.

Tri bivša dužnosnika rekla su da je CIA stvorila mali tim operativaca koji su koristili lažne internetske identitete za širenje negativnih narativa o vladi Xi Jinpinga, dok su omalovažavajuće informacije odavale inozemnim novinskim kućama.

Tokom prošlog desetljeća Kina je brzo proširila svoj "globalni otisak", sklapajući vojne paktove, trgovinske ugovore i poslovna partnerstva sa zemljama u razvoju.

Tim CIA-e promicao je tvrdnje da su članovi vladajuće Komunističke partije skrivali nezakonito stečen novac u inozemstvu i kritizirao kao korumpiranu i rastrošnu kinesku inicijativu Pojas i put, koja osigurava finansiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju, rekli su izvori Reutersu.

Iako su američki dužnosnici odbili dati konkretne pojedinosti o tim operacijama, rekli su da su omalovažavajuće priče utemeljene na činjenicama uprkos tome što su ih tajno objavili obavještajni operativci pod lažnim pokrićem.

Napori unutar Kine imali su za cilj potaknuti paranoju među tamošnjim najvišim čelnicima, prisiljavajući njenu vladu da troši resurse tražeći upade u strogo kontrolirani internet u Pekingu, rekla su dva bivša dužnosnika.

"Željeli smo da jure duhove", rekao je jedan od ovih bivših dužnosnika.

Chelsea Robinson, glasnogovornica CIA-e, odbila je komentirati postojanje programa utjecaja, njegove ciljeve ili učinke.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova rekao je da vijesti o inicijativi CIA-e pokazuju da američka vlada koristi "prostor javnog mišljenja i medijske platforme kao oružje za širenje lažnih informacija i manipuliranje međunarodnim javnim mnijenjem".

Operacija CIA-e došla je kao odgovor na godine agresivnih tajnih nastojanja Kine usmjerenih na povećanje njenog globalnog utjecaja, rekli su izvori.

Tokom svog predsjedničkog mandata, Trump je gurao oštriji odgovor prema Kini nego njegovi prethodnici. Kampanja CIA-e signalizirala je povratak metodama koje su obilježile borbu Washingtona s bivšim Sovjetskim Savezom.

"Hladni rat se vratio", rekao je Tim Weiner, autor knjige o historiji političkog ratovanja.

Reuters nije uspio utvrditi utjecaj tajnih operacija niti je li administracija predsjednika Joea Bidena zadržala ovaj program CIA-e.

Kate Waters, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bidenove administracije, odbila je komentirati postojanje programa ili ostaje li aktivan.

Dva obavještajna historičara rekla su da kada Bijela kuća CIA-i dodijeli ovlasti za tajne akcije, putem naredbe poznate kao predsjednička odluka, i ona često ostaje na snazi ​​u svim administracijama.