Konferencija u Tel Avivu
61

Bivši šef CIA-e dao prijedlog Izraelu šta bi trebao sljedeće uraditi u Gazi

B. R.
David Petraeus, bivši šef CIA-e
David Petraeus, bivši šef CIA-e
Bivši šef CIA-e David Petraeus izjavio je danas na konferenciji u Tel Avivu da Izrael može pobijediti palestinsku militantnu organizaciju Hamas te je Izraelu sugerirao šta bi trebao sljedeće uraditi.

Naime, Izraelcima je sugerirao da Pojas Gaze moraju ponovo učiniti mjestom funkcionalnim za život.

"Samo ako se Gaza ponovo pokrene za palestinske civile, bilo da je riječ o stabilnoj distribuciji hrane, upotrebljivim bolnicama i u konačnici mogući povratak civila, Izrael će zaista moći okončati izvor u kojem Hamas ima podršku", konstatovao je.

Smatra da Izrael ne može stati s ratom u Gazi dok Hamas, kako je izjavio, ne bude uništen i bude onemogućeno da se ponovo formira. Pozvao je Izrael da stanovnike Gaze vrati u njihove domove, da pokaže da se daje stabilna pomoć, da bolnice funkcionišu, da će uslijediti izgradnja.

Petreaus je također sugerisao Izraelcima da moraju imati plan kojim će se spriječiti "rekonstituisanje" Hamasa. Uprkos tome što podržava potpuno uništenje Hamasa, mišljenja je da se Izrael mora pomiriti s idejom o dvije države. Za njega je to jedini način da se okonča sukob između Izraela i Palestine, prenosi list Jerusalem Post.