Neobičan pristup
19

Autoškola u Japanu nudi mogućnost upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola

B. R.
Tokio (Foto: EPA-EFE)
Tokio (Foto: EPA-EFE)
Policija i instruktori vožnje u jednom japanskom gradu prihvatili su novi pristup sigurnosti u saobraćaju, nadajući se da će time smanjiti učestalost vožnje u alkoholiziranom stanju.

Autoškola Chikushino u gradu Fukuoka, koji se nalazi na jugozapadu zemlje, nedavno je počela nuditi iskustvo kontrolirane vožnje u alkoholiziranom stanju kako bi uvjerila vozače da su previše samopouzdani dok voze pod dejstvom alkohola.

Ova inicijativa se desila na 17. godišnjicu smrti dvojice četverogodišnjih dječaka i njihove jednogodišnje sestre. Poginuli su kada je automobil, u kojem su bili, udarilo vozilo kojim je općinski službenik upravljao pod utjecajem alkohola.

Među vozačima koji su učestvovali u svojevrsnom eksperimentu su dvoje novinara lista Mainichi Shimbun. Jedna novinarka je vozila pod dejstvom alkohola, dok je njen kolega bio trijezni suvozač.

Novinarka Hyelim Ha je prvobitno vozila trijezna, a zatim je popila limenku piva od 350 mililitara, umeshu (vino od šljive) i šoču koji je alkoholno piće koje se proizvodi u Japanu. Umeshu i šoču su bili pomiješani s vodom. Sve je popila u sat vremena. Alkotestiranjem je utvrđeno da je imala 0,30 mg alkohola u krvi, što je dvostruko iznad praga od 0,15 mg.

Uprkos ubrzanom radu srca i što joj je lice bilo crveno, tvrdila je da se osjeća sposobnom da vozi. Takav osjećaj je navodno izrazio vozač koji je 2006. skrivio nesreću u kojoj je poginulo troje djece. Međutim, njeno samopouzdanje nije bilo utemeljeno.

Njen kolega Rokuhei Sato se konstantno pomjerao naprijed-nazad, sjedeći u automobilu, zbog toga što je Ha neprestano naglo ubrzavala i bespotrebno usporavala. Osim toga, Shojiro Kubota iz autoškole ju je zaustavio prije nego što je ušla u krivinu s više uzastopnih zavoja.

Na iznenađenje Ha, Kubota joj je kazao da je u krivinu ušla većom brzinom od one koja je bila kada je vozila trijezna te da je u jednom trenutku vozila u suprotnom pravcu.

"Iako se konzumacijom alkohola narušavaju vještine potrebne za vožnju, kao što su kognitivne sposobnosti, rasuđivanje i sposobnost manevrisanja vozilom, vozač pretpostavlja da sigurno vozi. To je opasnost vožnje pod dejstvom alkohola", napomenuo je Kubota.

Japanska policija je objavila da mnogi voze pod dejstvom alkohola, bez da skrive nesreću, čime se kod njih javlja osjećaj samouvjerenosti te nastavljaju ponavljati opasnu vožnju.

Također je objavila podatak da je sedam puta veća vjerovatnoća da će se desiti saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom ako je vozač pod dejstvom alkohola, prenosi Guardian.