Civili su ugroženi
61

UN upozorava da u Gazi ne postoji sigurno mjesto i poziva na prekid vatre

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres pozvao je da se granični prijelaz Rafah odmah ponovo otvori radi humanitarnog pristupa cijelom Pojasu Gaze. 

"Generalni sekretar je zaprepašten eskalacijom vojnih aktivnosti izraelskih odbrambenih snaga u i oko Rafaha. Ovakvi događaji dodatno otežavaju humanitarni pristup i pogoršavaju ionako strašnu situaciju", objavio je Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a.

Naglasio je da moraju biti zaštićeni civili u svakom trenutku, u Rafahu i bilo gdje u Gazi.

"Ali, za ljude u Gazi sada nigdje nije sigurno", dodao je.

Ponovio je hitan apel za hitan humanitarni prekid vatre i oslobađanje svih talaca.

Izrael je napao pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra od kada je ubijeno najmanje 35.180 Palestinaca, većinom žena i djece, a više od 79.000 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Pojasa Gaze nalaze se u ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.