Akiya domovi
18

Zašto je u Japanu devet miliona praznih kuća, što je dovoljno za svakog stanovnika Australije

B. R.
Jedna od praznih akiya kuća (Foto: EPA-EFE)
Jedna od praznih akiya kuća (Foto: EPA-EFE)
Smanjenje broja stanovnika u cijelosti utječe na japansko društvo, pa je tako i broj praznih stambenih jedinica premašio devet miliona. To je dovoljno da se stambeno zbrine svaki stanovnik Australije, tj. da po tri Australca žive u jednoj stambenoj jedinici.

Prema zvaničnim podacima, broj praznih kuća, poznatih kao akiya, od oktobra 2023. je porastao za više od pola miliona u odnosu na 2018. godinu. U korijenu problema je smanjenje broja stanovnika u ruralnim sredinama, kao i to da mnogi oni koji su naslijedili kuće u ruralnim sredinama ne mogu ili ne žele živjeti u njima. Veliki broj praznih stambenih jedinica ne nedostaje ni u gradovima.

Naime, prazno je 14 posto od ukupnog broja stambenih jedinica u Japanu. Međutim, prema podacima Istraživačkog centra Nomura, zapravo je prazno 11 miliona kuća te da bi prazne stambene jedinice u sljedećih 10 godina mogle činiti čak 30 posto od ukupnog broja stambenih jedinica.

Više od 4,4 miliona nekretnina se iznajmljuju, ali su dugo prazne i većina njih su udaljene od glavnih centara. Nije poznat status za više od 3,8 miliona stambenih jedinica, a samo 330.000 od devet miliona bilo je na prodaju.

U Japanu se zemljište na kojem ništa nije izgrađeno više oporezuje nego zemljište na kojem nešto izgrađeno, što objašnjava zašto mnoge stare kuće nisu srušene i zašto pojedini izbjegavaju da naslijede imovinu. Samo rušenje je veliki trošak.

No, među strancima raste zainteresovanost za prazne nekretnine, posebno kominike, tradicionalne kuće kao mogućnost jeftinog i neobičnog smještaja ili kuće za odmor.

Hana Sakata i njen suprug skoro deset godina imaju kompaniju New Heritage koja se bavi renoviranjem i iznajmljivanjem kuća, među kojima su i kuće za odmor na poluotoku Izu, a koje su bile prazne i potpuno propale. Sakata je potvrdila da je sve veći interes turista za smještaj u tradicionalnim japanskim kućama. Prema njenim riječima, potražnja trenutno nadmašuje ponudu.

Vrijednost japanske domaće valute jen je rekordno niska, što je doprinijelo i turističkom bumu. Naime, u martu ove godine je bilo rekordnih tri miliona turista.

Japan nije jedina država koja se bori protiv negativnih demografskih trendova. U susjednoj Južnoj Koreji je stopa nataliteta po ženi prošle godine smanjena na rekordnih 0,72 dijete, što je manje i od 1,26 - koliko je bilo u Japanu 2022. godine. Slična situacija kao u Južnoj Koreji jeste i u Singapuru i Tajvanu dok je stopa fertiliteta u Sjedinjenim Američkim Državama također najniža u jednom stoljeću, piše list Guardian.