Kapitalni projekti
11

Izdvojeno više od četiri miliona KM za modernizaciju škola u Kantonu Sarajevo

A. Ku.
Foto: Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS
Foto: Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS
Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo potvrdili su da su odobrena finansijska sredstva u iznosu od 4.285.450 KM za devet kapitalnih infrastrukturnih projekata u četiri osnovne i četiri srednje škole na području Kantona Sarajevo (KS).

Odobrenje ovih sredstava simbolizira zajednički trud resornog Ministarstva i rukovodstva ovih škola prema unapređenju obrazovanja, naglasili su iz Ministarstva.

"Kad smo ranije pozivali škole da nam delegiraju projekte, to su bili projekti srednje veličine koji su se relativno brzo mogli realizovati. Pobrinuli smo se i da u budžetima škola postoje sredstva za male efektivne projekte i drago mi je da se kontinuirano provode. Sada su došli na red i veliki projekti koji će se realizovati u naredne dvije do tri godine, okvirnim sporazumom u fazama", kazala je ministrica Naida Hota Muminović, zahvalivši direktorima škola na spremnosti na provedbu velikih projekata.

Finansijska sredstva su odobrena za infrastrukturne projekte u sljedećim školama:

  • JU OŠ "Zahid Baručija" - nabavka opreme za dograđeni dio škole, vrijednost 400.000 KM

  • JU OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar" - radovi na rekonstrukciji sportskog igrališta, zamjeni ograde i uređenju dvorišta, vrijednost 245.350 KM

  • JU OŠ "Umihana Čuvidina"- utopljavanje objekta, vrijednost 283.000 KM

  • JU OŠ "Nafija Sarajlić" - nadogradnja škole u vrijednosti od 590.000 KM, te utopljavanje objekta u vrijednosti od 481.000 KM

  • Prva gimnazija Sarajevo - radovi na zamjeni vanjske stolarije, u vrijednosti od 840.000 KM

  • Srednja građevinsko-geodetska škola Sarajevo - radovi na zamjeni stolarije, vrijednost 151.100 KM

  • Željeznički školski centar Sarajevo - rekonstrukcija i opremanje, vrijednost 295.000 KM

Srednja ekonomska škola Sarajevo - radovi na energetskoj efikasnosti cijelog objekta i utopljavanju fasade, vrijednost 1.000.000 KM.

Provedba ovih kapitalnih projekata znak je kontinuirane predanosti Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u stvaranju okruženja koje potiče učenje, kreativnost i napredak, u cilju osiguranja što kvalitetnijih uslova za provođenje odgojno-obrazovnih procesa na području ovog Kantona.