Regija
8

Muslimani u Albaniji ISIL-ovu mapu Halifata smatraju fantazijom

Klix.ba
Škodra, Albanija
Škodra, Albanija
Muslimani u Albaniji poprilično su skeptični nakon objavljivanja mape Islamskog halifata na kojoj su planovi militantnih islamista sa Bliskog istoka za budućnost, a prema kojoj je Albanija u tom halifatu.

Islamska država u Iraku i Siriji (ISIL) koja pod kontrolom drži veliku teritoriju u Iraku i Siriji na internetu je objavila kartu na kojoj je istaknuto koje to teritorije namjeravaju zauzeti u narednih pet godina. To su područja Sjeverne Afrike, Iberijskog poluostrva, Bliskog istoka, Perzijskog zaliva i značajan dio istočne Evrope, uključujući i Albaniju.

Nejasno je da li je karta samo sirovo propagandno sredstvo ili su to zaista konkretni planovi militanata. U međuvremenu, i na ovaj projekt kao i na samu militantnu grupu islamista muslimanski lideri u Albaniji gledaju sa sumnjom, dok manji dio muslimana u toj zemlji na društvenim mrežama opisuje ideju islamske države kao privlačnu.

Ipak, većina njih vjeruju kako je muslimanska država na ovako velikoj teritoriji samo fantazija. Iako su se neki Albanci pridružili redovima militantne grupe, stručnjaci ističu kako valja imati na umu da je ona rođena iz sukoba sunita i šiita te da je teško očekivati njen razvoj van Iraka i Sirije, gdje ove sektaške podjele nisu tako izražene.

Entuzijazam zbog halifata

"Jedan broj vjernika sa niskim nivoom obrazovanja pokazao je entuzijazam u vezi sa proglašenjem halifata, dok je većina veoma skeptična", rekao je za Birn šef albanske Lige imama Justinijan Topull.

"Većini muslimana u Albaniji to izgleda kao zavjera određenih snaga, a ne povratak halifata", dodao je on.

Vjeruje se kako se oko 300 albanskih boraca, sa Kosova, te iz Makedonije i Albanije pridružilo radikalnim džihadistima u Siriji, odnosno ISIL-u. U martu albanske vlasti uhapsile su osam osoba, među kojima i dva radikalna imama, zbog sumnje da regrutuju muslimane kako bi se pridružili militantnim grupama u Siriji. Također, Albanac iz Uroševca na Kosovu navodno stoji iza strašnog samoubilačkog napada u Iraku u kome je poginulo najmanje 25 ljudi.

Albanija ima dugu tradiciju mirnog suživota između njenih različitih vjera. Ali, možda zato što je većinski muslimanska zemlja, ISIL ima poseban interes u njoj, te se neprestano vrši propaganda u tom smjeru, prvenstveno putem društvenih mreža, ali i na druge načine. Na društvenim mrežama se tako objavljuju fotografije albanskih boraca u ISIL-u, sve sa istim ciljem.

Besnik Sinani, stručnjak za islamska pitanja iz Tirane, ističe kako je ISIL nastao iz revolta sunita zbog šiitske dominacije.

Imami se ogradili

"Mnogi albanski imami u svojim su propovijedima spominjali rat u Siriji i tako podsticali na zabrinutost one koji su slušali te propovijedi, ne razmišljajući o tome da bi tako mogli stvoriti probleme. Oni su se kasnije ogradili i pozvali Albance da ne idu u taj rat, ali prekasno", rekao je on.

Topull iz Lige imama ukazuje na rastuću demonizaciju konzervativnih muslimana i senzacionalističke medijske napise, kroz izvještavanje o hapšenjima i slično što sve skupa stvara atmosferu straha među muslimanima.

Podsjetio je na vrijeme komunističkog diktatora Envera Hodže i događaje iz 1960-ih godina, kada je u Albaniji zatvoreno hiljade džamija i crkava. Iako su vjerske prakse oživljene nakon pada komunističkog režima 1991. godine, dio elite i medija, prema njegovom mišljenju, i dalje muslimane prikazuje kao nazadne i neobrazovane ljude. Smatra da se danas na sličan način izvještava o dešavanjima u muslimanskom svijetu, piše Birn.