Kupovao glasove
55

Grci razljutili Albance listom za EU parlament: Na nju uvršten i kontroverzni gradonačelnik

V. K.
Fredi Beleri
Fredi Beleri
Vladajuća stranka u Grčkoj koju predvodi premijer Kyriakos Mitsotakis odlučila se da na ovogodišnje Evropske izbore na listu postavi i političara koji je završio u zatvoru - Fredija Belerija.

Kandidiranje etničkog Grka koji je nedavno osuđen na dvije godine zatvora zbog kupovine glasova, a koji obnaša dužnost gradonačelnika grada Himare u Albaniji, ponovno je podiglo tenzije na relaciji Atina - Tirana

"U Grčkoj Beleri predstavlja osobu koja je žrtva izmišljenih političkih optužbi, dok je za Albance on mnogo opasnija figura koja se sumnjiči i za pokretanje oružane pobune grčke etničke manjine. Na njega se također gledalo kako na ključnog protivnika u borbi oko zaplijene imovine koja pripada etničkim Grcima u okolini Himare", piše Politico.

Povodom njegove kandidature oglasio se i grčki premijer koji je rekao kako njegovo imenovanje na listu ima težinu.

"Belerijeva kandidatura ima veoma tešku simboliku. Svi oni koji su zaista zainteresovani, a ne samo riječima, za parava grčke etničke manjine u Albaniji, to razumiju", rekao je Mitsotakis.

Beleri je izabran za gradonačelnika Himare 14. maja 2023. godine. Upravo u tom periodu uhapšen je jer je navodno nudio 390 dolara za kupovinu osam glasova.

"Njegove pristalice insistiraju na tome da je on žrtva političke zamke koju su postavili socijalisti premijera Albanije Edija Rame. To je pojam koji je i sam Rama odbacio kao 'obmanu'", navodi magazin.