Ko se ugleda na koga
22

Brnabić objavila "besjedu" na stranici vlade Srbije i lidera opozicione stranke uporedila s konjem

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na stranici vlade Srbije objavljen je autorski tekst premijerke Ane Brnabić koji obiluje optužbama i uvredama na račun narodnog poslanika iz redova stranke “Zajedno” Aleksandra Jovanovića Ćute, kojem se obraća nadimkom, prenosi Danas.

Povod za ovakvu "besjedu" bila je rasprava o iskopavanju litijuma koja se danima vodi u Srbiji.

U tekstu, za Zeleno-lijevi front, ranije poznat kao Ne davimo Beograd, premijerka Brnabić koristi termin "patkari" da opiše članove tog pokreta, no glavna tema članka je usmjerena ka Manojloviću.

Brnabić reaguje na Manojlovićevu izjavu kojom ističe razliku između eksploatacije litijuma u naselju i vađenja nafte iz mora. Premijerka u vezi s tim izražava mišljenje da aktivista iz grupe "Kreni-Promjeni" nije dovoljno upućen u temu zaštite životne sredine, uprkos njegovom zalaganju za istu.

"Kopanje litijuma u naselju i vađenje nafte u moru nije isto, kaže Savo 'kreni-okreni' Manojlović. Ne zna Savo, naš vrli stručnjak za životnu sredinu, baš ništa. Ne zna kako je Norveška iskoristila svoje crno zlato da napravi najjači penzioni fond na svetu, ne zna ni da poenta nije u rudnoj renti, već u tome da čitav lanac proizvodnje dovedete u zemlju na osnovu vrijedne sirovine koju imate. Ne zna, nažalost, ni da je vađenje nafte na otvorenom moru daleko najrizičniji poduhvat po životnu sredinu jer može da uništi ekosisteme na ogromnim skalama jer nema kontrole ako dođe do bilo kakve havarije", piše premijerka Srbije.

Pored toga što ne zna šta je uradila Norveška, Manojlović je, smatra predsjednica Vlade, "žaba koja se ugleda na konja Ćutu".

"Pored toga što ne zna šta je, i kako, uradila Norveška i da je u redu biti žaba koja se na takvog konja ugleda (kao što je on žaba koja se ugledala na konja Ćutu, jer je baš Ćuta bio prvi koji je, kao propali investitor u male hidroelektrane, patentirao uzimanje novca od stranaca da zabrani male hidroelektrane u Srbiji, pa je onda to primjenio i vrli Savo jer ni njemu nije mrzak hljeb bez motike, a stranci zaista žele da plate razne 'ekološke' projekte u Srbiji, a posebno kada isti direktno usporavaju razvoj Srbije", poručila je Brnabić.

Potom se premijerka Srbije dotakla primjera SAD-a, odnosno države Sjeverne Karoline gdje se litijum rudari u bilizini naseljenih mjesta.

"Ne zna, Savo, ni da, na primjer, Sjeverna Karolina, u SAD, počinje rudarenje litijuma na samo nekih 45km od grada Šarlot koji ima nekih milion stanovnika. Tako da – da, neke zemlje rudare litijum u neposrednoj blizini 'naseljenog' mjesta od nekih milion ljudi, neke izvlače svoju naftu na otvorenom moru, i te zemlje koriste sve svoje resurse da napreduju i dalje se razvijaju iako su već među najrazvijenijim zemljama sveta. I – da, te zemlje vode računa o životnoj sredini, jer da ne vode (a Savo, nažalost, ni to ne zna) niko ne bi kupovao njihove proizvode iz tih materijala, jer svi danas teže održivosti, pa postoji i taj kontrolni mehanizam", stoji na stranici vlade Srbije.

Premijerka Srbije također izražava sumnju zašto bi Manojlović bio informisan o tome, navodeći da, kako tvrdi, nije podržan financijski od strane Rockfelera i drugih sa ciljem širenja znanja ili unapređenja situacije u Srbiji. Naprotiv, ističe da, slično kao i Ćuta, dobija sredstva kako bi Srbiju doveo u položaj energetskog zavisnika, što bi rezultiralo gubitkom nezavisnosti i suvereniteta zemlje.

"A kada imate ljude poput Save i Ćute, finansirane iz inostranstva, da u Srbiji vode krstaški rat protiv hidroelektrana, termoelektrana, vjetroparkova, solarnih parkova, litijuma (koji jedna Amerika rudari u neposrednoj blizini grada od milion stanovnika – i to kao otvoren rudnik, za razliku od Jadra koji je trebalo da bude „zatvoren“ rudnik, gdje bi, dakle, poljoprivredna aktivnost mogla da se nastavi), onda vam je jasno da je jedina ideja da budemo energetski robovi, zavisni od drugih za struju, baterije, vozila, a samim tim i zemlja bez ikakve industrije", kazala je premijerka Srbije.