Obratite pažnju
48

Na koliko stepeni biste trebali prati donji veš da se riješite bakterija

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Posebnu pažnju biste trebali obratiti na pranje donjeg veša ukoliko želite biti sigurno da na njemu nakon pranja nema bakterija.

Kako navode iz Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije (NHS), pamučno donje rublje biste trebali prati na 60 ili 90 stepeni Celzijusa kako biste bili sigurni da niste izloženi riziku od infekcija i sličnih problema.

Philip Tierno, profesor mikrobiologije na Univerzitetu u New Yorku, savjetuje da pamučnom rublju dodate i malo izbjeljivača.

Također je napomenuo da bakterija ešerihija koli može ostati na pamučnom rublju ako ga perete na nižim temperaturama. Naravno, nikada ga ne biste trebali prati s kuhinjskim krpama i sličnim stvarima.

Ukoliko je donji veš napravljen od viskoze ili čipke, odaberite ciklus pranja za osjetljivi veš i perite ga na 40 stepeni. Također biste trebali nasuti blagi deterdžent. Nakon pranja ga nemojte stavljati u mašinu za sušenje da ga ne oštetite.

Ako ste nosili donji veš od svile, nipošto ga ne perite u mašini. Potopite ga u mlaku vodu i naspite malo antibakterijskog deterdženta. Zatim ga isperite hladnom vodom i stavite da se suši.