Biste li ih nosili?
14

Menstrualne gaćice su sve popularniji proizvod kod dama, znamo gdje ih možete kupiti u BiH

I. B.
Menstrualne gaćice su proizvod koji izaziva podijeljena mišljenja (Foto: dm/Shutterstock)
Menstrualne gaćice su proizvod koji izaziva podijeljena mišljenja (Foto: dm/Shutterstock)
Menstrualni period je dio života svake žene, a danas postoje mnogi proizvodi koji "one dane u mjesecu" čine manje bolnim i ugodnijim za podnijeti. Jedan od njih, a o kojem se u posljednje vrijeme često govori, su menstrulane gaćice. Evo o čemu je riječ, ali i gdje se mogu nabaviti u našoj zemlji.

Takozvane menstrualne ili periodične gaćice su zbog svog inovativnog koncepta simbol "higijenske revolucije" kod dama.

One izgledaju poput običnog donjeg veša, no u području međunožja pojačane su s nekoliko slojeva tkanine koja upija tečnost i štiti od propuštanja, što znači da imaju funkciju higijenskih proizvoda - tampona ili uložaka.

Ovaj proizvod karakteriše to što je uložak već integrisan unutar njih, a dok pružaju osjećaj suhoće, istovremeno nastoje pomoći koži da diše. Ipak, jedna od najvećih prednosti menstrualnih gaćica je ta što su namijenjene za višekratnu upotrebu. Otporne su i perive te uz adekvatno održavanje mogu trajati i do nekoliko godina.

Iako proizvod postoji već godinama, u posljednjem periodu je sve popularniji, a može se naći u prodaji i u nekim prodavnicama u BiH.

Nakon što su prošle godine stigle u Hrvatsku, ovakve gaćice mogu se naći i u svim dm drogerijama u BiH, gdje koštaju 19,95 KM, a dostupne su u četiri različite veličine.

Gaćice se prodaju i u trgovinama Women's Secreta, dok su po cijeni od 19,90 KM dostupne i u Pentiju, kojeg ima na nekoliko lokacija u Sarajevu, te u Mostaru.
Menstrualne gaćice u Pentiju
Menstrualne gaćice u Pentiju

Dok kod pojedinih osoba vlada oduševljenje za ovim gaćicama, čini se da neke nisu zadovoljne onim što on nudi. Pojedine dame su javno podijelile svoja iskustva, a skeptičnost se najviše nazire po pitanju higijene, kao i kod osoba s obilnijim krvarenjem.

Iz drogerija dm, objasnili su da menstrualne gaćice jesu higijenske zbog funkcionalnog materijala koji osigurava da se bakterije ne razmnožavaju i da se ne pojavljuju neugodni mirisi, a objasnili su i koliko se dugo mogu koristiti te jesu li pogodne za obilnije menstruacije.

Oni, naime, preporučuju da se ove gaćice mijenjaju jednom do tri puta dnevno, kao i da jedna osoba bude opskrbljena s četiri ili pet njih.

"Prikladne su za svaku životnu situaciju: spavanje, rad ili vježbanje. Kod laganih i umjerenih dana, menstrualne gaćice su apsolutno dovoljne i nude pouzdanu zaštitu od curenja, a u slučaju jakog krvarenja, služe kao dodatna zaštita i preporučuje se upotreba uobičajenih higijenskih proizvoda uz njih", navodi se na stranici drogerije.

Inače, proizvod je osim na olakšicu osobama ženskog spola, usmjeren i na probleme ekološke prirode.

U svijetu se svake godine proizvede 45 milijardi menstrualnog otpada, uglavnom plastičnog, te su menstrualne gaćice po ovom pitanju idealno kompatibilne s odgovornom ekološkom potrošnjom.

Prema izvješću stranice drogerije dm, ukoliko u toku tri dana menstruacije nosite menstrualni donji veš, to znači da će vam za pet godina trebati oko 200 tampona i higijenskih uložaka manje.