Nezadovoljan dokumentom
139

Vučić govorio o državama koje neće podržati rezoluciju o Srebrenici: "Neki prijatelji nam se izvinjavaju"

V. K.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je govorio o najavljenom glasanju za rezoluciju o Srebrenici u UN-u te je rekao kako očekuje od nekoliko evropskih država da budu protiv ovog dokumenta.
Između ostalog, u intervjuu za RTS Vučić je rekao kako rezolucija o Srebrenici ima tri cilja.

"Prvo je u krajnjoj instanci, mada će vam zapadnjaci reći da to nije cilj, ukidanje Republike Srpske. Druga stvar je revizija presude za odgovornost Republike Srbije, pa bi shodno tome, pod rednim brojem tri, neko želio da dobije nešto novca od Srbije i da je tuži za naknadu ratne štete. To su tri cilja. Četvrti ne postoji. Postoji. Četvrti je dodatno opterećenje Srbiji i stavljanje tereta na njena leđa i pleća", rekao je Vučić.

Iako rezolucija apsolutno ni u jednom dijelu ne spominje narod ili državu, Vučić je ponovo naglasio kako rezolucija ima za cilj da se kazni cijeli narod.

"Ne lažite da im je stalo do pijeteta, bio sam u Srebrenici i položio cvijet. Hoće kaznu za cijeli narod. Ispostavit će se da oni nisu samo podijelili region, oni su podijelili svijet. Mi floskule da 'gledamo u budućnost' slušamo svaki put kada se spomene agresija NATO-a, a to je bio slučaj 24. marta i već 26. marta htjeli su da nas vrate, ne 25, nego 29 godina u prošlost", poručio je Vučić.

Također, govorio je o državama koje će biti protiv rezolucije.

"Svi koji ne uđu u salu, ili kako se to kolokvijalno kaže u politici, namjerno su u toaletu. Oni koji su bili uzdržani i nisu htjeli da glasaju za rezoluciju. Znam pod kakvim je pritiskom država i ja. Znam kako se neki naši prijatelji izvinjavaju i to je više puta dokazano i pokazano. Neki naši prijatelji se izvinjavaju, ali Mađarska će biti protiv, Slovačka neće glasati za to, neće ni Kipar, skoro sam siguran da će Kina biti protiv. Vjerovatno i Emirati i Bahrein", zaključio je Vučić.