Javno obrazložio
0

Aleksandar Vučić ipak neće doći u Zagreb na kongres EPP-a: Ne plašim se, ali...

SRNA
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne putuje u Zagreb na kongres Evropske narodne partije (EPP) zbog, kako kaže medijske harange koja se vodi u gotovo svim hrvatskim medijima protiv njegovog dolaska u Hrvatsku, poručujući da ne želi utjecati na dodatno pogoršanje položaja Srba u toj zemlji.

Vučić, koji je pozvan na kongres 20. i 21. novembra kao lider Srpske napredne stranke (SNS), uputio je pismo predsjedniku Evropske narodne partije Josephu Daulu u kojem je obrazložio svoju odluku i zahvalio za pozivu da se obrati na tom skupu.

On je naveo da sedmicama unazad traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv njegovog dolaska u Zagreb i Hrvatsku, prenijeli su beogradski mediji.

"Želim da dodam da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na kolenima", istakao je Vučić.

On je u pismu Daulu naveo da nije nimalo strašljiv, te da je mnogo puta odolijevao takvim napadima i na organizovane napade odgovarao snažno, ozbiljno i odgovorno.

"Nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donijelo značajne poene u Srbiji, ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji dio politike koju predstavljam, a to je pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti", dodao je Vučić.

Istovremeno, kaže Vučić, ni na koji način ne želi da utječe na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj.