BiH
2

Živković: Od Parlamenta BiH napravljen je logor, a od nas iz RS-a mete

Anadolija
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Informacijom o političko-bezbjednosnim aspektima dešavanja u vezi s blokadom institucija BiH u Sarajevu, koju je poslanicima prezentovala premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, u Banjoj Luci

Nakon što je obrazložila odluku Ustavnog suda BiH o izmjeni člana 5 Zakona o JMB po kojem su se morali promijeniti nazivi mjesta/opština u skladu sa nazivima prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji RS, Cvijanović je podvukla: "RS je samo insistirala na poštovanju ustavno-pravne strukture BiH kao države nastale međunarodnim ugovorom i prava koja pripadaju entitetima kao njenim sastavnim dijelovima".

Slijedom toga, kazala je da je za RS prihvatljiv samo onaj zakon prema kojem bi se svako buduće određivanje JMB trebalo kretati unutar entitetskih okvira.

Vlada RS za nerad je okrivila policijske strukture Kantona Sarajevo i Federacije BiH, raspoređene oko sjedišta PSBiH, da su “zapravo obezbjeđivale blokadu, bez ikakve namjere da omoguće licima u zgradi nesmetan izlazak i bezbjednost".

"Ministarstvo bezbjednosti takođe nije preduzimalo mjere za efikasnu deblokadu zgrade i izlazak zadržanih lica. Ministarstvo bezbjednosti BiH je nadležno za koordinaciju bezbjednosnih agencija u BiH, ali se pokazalo nespremno da ostvari svoju ulogu. Osim nedostatka efikasne koordinacije, razotkrilo se nepostojanje i/ili neprimjenjivanje planova akcije u ovakvim slučajevima. S obzirom da se sve odigravalo u Sarajevu, iskazane su iste slabosti i u lancu komandovanja, kao i prilikom terorističkog napada na Ambasadu SAD. Manjkavosti bezbjednosnog sistema ponajviše su pogađale predstavnike Republike Srpske koji su već dugo i kontinuirano izloženi raznim pritiscima i prijetnjama u Sarajevu samo zbog toga što ostvaruju svoje aktivnosti u skladu sa Ustavom BiH", navodi se u informaciji, prenosi dopisnik agencije Anadolija.

U informaciji se navodi da su za razliku od srpskih, „bošnjački političari, mogli slobodno da ulaze i izlaze iz zgrade PSBiH“, te ističe se da je „sve to jasno pokazalo da postoji direktna veza između bošnjačkih političara, nevladinog sektora i medija na realizaciji političkih ciljeva suprotnih Ustavu BiH".

Navodi se i da su aktivnosti koje su na društvenim mrežama započele 5. juna kulminirale dan kasnije „u vremenu kada se pojavio poziv građanima Banja Luke da se organizuju i solidarnim protestima pruže podršku protestantima u Sarajevu“.

Informacija donosi i to da su "na internet forumima i Facebook grupama najaktivniji bili članovi sa bošnjačkim imenima.

"Otmica predstavnika institucija predstavlja krivično djelo iz člana 168. Krivičnog zakona BiH", navode iz Vlade RS, te smatraju da organizatore skupa treba identifikovati i krivično goniti. "Nepreduzimanje znači podržavanje i ohrabrivanje takvih nedjela i ubuduće", ističe se u informaciji Vlade RS.

Uvjeravanja koje je davao lider PDP-a Mladen Ivanić, da će se o dešavanjima u Sarajevu "razgovarati hlade glave" pala su u vodu već istupom zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Paralamentarne skupštine BiH Milorada Živkovića.

On je naveo da „srpskim predstavnicima nikada nije bilo lako raditi u Sarajevu, jer su sjene rata i teške prošlosti BiH stalno bile prisutne na hodnicima i salama parlamenta, u kojem su predstavnicima RS stalno govorili da nisu dobrodošli, nazivali ih agresorima, a RS genocidnom tvorevinom“.

"Incidenti su politički motivisani da se promjeni ustav RS, a sve to je urađeno prema scenariju međunarodne zajednice. Njihov cilj je bio da se Ustav BiH promijeni nasilnom putem, na ulici, a političke partije iz Sarajeva potrčale su da se tome pridruže, podržani od politički plaćenih medija. Od Parlamenta BiH napravljen je logor, a od nas iz RS mete", istakao je Živković.

Predsjednik SDS-a i zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Mladen Bosić, ne negirajući pravo da građani cijele BiH imaju pravo da protestuju zbog teškog ekonomsko-socijalnog stanja, optužio je građane Sarajeva da JMBG nije bio razlog za proteste, već pokušaj derogiranja Dejtonskog sporazuma i umanjenja autonomije RS.

On je pozvao entitetsku skupštinu da donese odluku o prestanku finansiranja BHT1 i Federalne TV zbog, kako je naveo, podsticanja građana na nastavljanje nereda.