BiH
0

Zbog upitnog kvoruma prekinuta sjednica Doma naroda FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Današnja sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je u poslijepodnevnim satima u Sarajevu zbog upitnog kvoruma pa će se u nastavku, čiji datum će biti poznat naknadno, delegati izjasniti o više razmotrenih zakona.

Među ostalim je razmotren Nacrt novog federalnog zakona o radu.

Ako zakon u konačnici odobre oba doma u Parlamentu, propisivat će porođajni dopust i očevima po isteku najmanje 42 dana od rođenja djeteta.

Novina je i povećanje minimalnog trajanja radničkog godišnjeg odmora s 18 na 20 radnih dana, kao i obaveza poslodavcu da s pripravnikom zaključi radni odnos na određeno vrijeme.

Nacrt novog zakona zabranjuje mobing, spolnu i sve druge vrste diskriminacije na poslu te za sve zaposlenike vraća stari naziv - radnik.

Poslodavcu se može izreći privremena zabrana djelatnosti ako bude utvrđeno da s radnikom nema zaključen ugovor o radu, jedna je od predloženih mjera.

Osim o ovom tekstu, delegatima Doma naroda predstoji u nastavku sjednice glasanje i o izmjenama sadašnje zakonske legislative o povoljnijem penzionisanju pripadnika bivše vojske FBiH.

Predložio ih je delegat Zijat Mušić tražeći da pravo na penzionisanje pod povoljnijim uslovima dobiju i bivši pripadnici Vojske FBiH, otpušteni iz službe 31. marta 2003. godine.

Zasad to pravo imaju njihove kolege, otpuštene ranije uz otpremninu od 6.000 KM.

Oko 150 nezadovoljnih bivših vojnika jutros se okupilo ispred zgrade Parlamenta, čekajući ishod Mušićevog prijedloga i najavljujući štrajk glađu ako ne bude pozitivno okončan.

Zgradu Parlamenta osiguravale su za to vrijeme pojačane policijske snage.

Popodne su se razišli, ali su poručili da ne odustaju od svog zahtjeva i namjere da štrajkuju ako ne bude usvjen prijedlog o njihovom povoljnm penzionisanju.

Za nastavak sjednice je preostalo i glasanje o tekstu čiji je službeni naziv Prijedlog zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja neizmirenih obaveza nastalih po osnovu Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.

Njime se utvrđuje ukupan iznos neizmirenih obaveza Federacije BiH, kao i način izmirenja, osobama s invaliditetom kojima je po osnovu oštećenja organizma izdato 103.112 pravosnažnih rješenja.

Od tog broja je ostalo neisplaćeno 7.475 korisnika, za čije je uvođenje u pravo potrebno osigurati 19.669.724,31 KM. Predviđeno je da će Federacija ovu obavezu izmiriti u mjesečnim ratama, najkasnije do 30. juna.

Izmjene zakona iz poljoprivrednog sektora, koje su također danas razmotrene pa predstoji glasanje u nastavku, u parlamentranu proceduru je uputila Federalna vlada realizirajući januarski zaključak Predstavničkog doma da najmanje deset posto predviđenih ovogodišnjih poticaja bude usmjereno za održivi povratak u Republiku Srpsku.

Stoga je predložena dopuna da Vlada FBiH posebnim mjerama može dodijeliti novac i klijentima na ostalom području Bosne i Hercegovine a ne samo poljoprivrednicima s prebivalištem u Federaciji, odnosno pravnim osobama.