BiH
4

Završena sjednica Doma naroda PSBiH

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio više izvještaja. Između ostalog, usvojen je Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2013. godini.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Delegat Martin Raguž je tokom rasprave o ovom izvještaju kazao da se radi o jednom sustavno i ozbiljno pripremljenom, analitičkom izvještaju.

"Javio sam se da nas sve pozovem da ovu godinu iskoristimo, da odemo jedan korak dalje u izbornom procesu i njegovoj demokratičnosti, regularnosti, a ne korak nazad", kazao je Raguž.

Podsjetio je koliko je "bilo nevažećih glasačkih listića na posljednjim općim izborima i kako taj broj ustvari raste, a ne da se zaustavlja i pada“.

Raguž je kazao da postoji opcija da se 90 dana prije izbora zakažu još uvijek izbori za Gradsko vijeće Mostara.

"Mislim da mi ne možemo razmatrati ova izvješća, govoriti o provedbi zakona, provedbi presuda Ustavnog suda, a da ovo prođe mimo nas kao da je sve u redu kada su u pitanju izbori za grad Mostar. Da li ćemo biti pametniji nego ovih nekoliko godina unazad kad nismo uspjeli to postići, nisam baš preveliki optimista. Ali želim nas podsjetiti da ima ta mogućnost da dođemo do nekog rješenja da grad Mostar ne bude taoc naše političke nesposobnosti da dođemo do zakonskih rješenja koja bi uvažila presudu i od Mostara ne bi dalje činile grad taoc naših odnosa u političkom smislu", kazao je Raguž.

Delegat Halid Genjac je kazao da izvještaj metodološki podržava.

"On pokazuje detalje koji su vrlo korisni, iz kojih se može ocijeniti rad Centralne izborne komisije BiH", kazao je Genjac.

Dodao je da ima samo jednu intervenciju u pogledu dijela koji se odnosi na provođenje zakona o sukobu interesa.

Po njegovim riječima, ovo je posljednji izvještaj CIK-a BiH ovoj Parlamentarnoj skupšini u pogledu sukoba interesa.

"Mislim da je u ovom izvještaju treba da se kaže o svim predmetima za koje je pokrenut postupak, odbačeni, izrečena sankcija, nije izrečena, u toku je procedura, kakva je priroda povrede i tako dalje. Mislim da to fali. Komisija za sukob interesa koja je formirana od ovog Parlamenta, dobila je u primopredaji dosijee za sve imenovane, izabrane i savjetnike, samo dosjee, u smislu živih dosjea da se prati kako to zakon predviđa. Ni jedan predmet sukoba interesa ne postoji da je otvoren na nivou BiH", kazao je Genjac.

Dom naroda usvojio je i Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi: "Praćenje realizacije preporuka revizije učinka“, Izvještaj o radu Vijeća nacionalnih manjina BiH za 2013. godinu, Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2013. godinu, Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i Godišnji izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH za 2013. godinu.

Delegati nisu primili k znanju Informaciju o analizi rezultata i učincima rada stranih tužilaca i sudija u Bosni i Hercegovini.

Na današnjoj sjednici usvojena je Odluke o imenovanju članova Ureda za razmatranje žalbi BiH te data saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma, ugovora i protokola, nakon čega je sjednica i okončana.