BiH
2

Završena sjednica Doma naroda PSBiH

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas usvojio Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: "Efikasnost FIPA-e u privlačenju stranih investicija u BiH", dostavljen od Ureda za reviziju institucija BiH.

Kako je navedeno u Izvještaju, cilj revizije je bio procijeniti da li FIPA korištenjem javnih resursa efikasno izvršava zadatke koji su joj dodijeljeni, odnosno da li na pravi način radi prave stvari da bi efikasno promovirala BiH kao mjesto pogodno za investiranje.

"Rezultati provedene analize ukazuju da se FIPA nije uspjela nametnuti kao glavni koordinator i implementator integralnih programa promocije mogućnosti za strana ulaganja", navedeno je u Izvještaju.

Dodaje se da bh. vlasti, bez obzira na postajanje strateškog dokumenta, nemaju jasno opredjeljenje u pogledu promocije i privlačenja stranih investicija, "što značajno doprinosi da FIPA postaje institucija koja tapka u mjestu i nema mogućnost unapređenja poslovanja u okviru svoje nadležnosti". Pretpostavke stvorene za efikasno prezentiranje mogućnosti ulaganja u BiH i uspješno povezivanje investitora i potražilaca investicija nisu iskorištene.

"U javnosti preovladava mišljenje da FIPA ne ulaže dovoljno napora da bi pronašla pravi način i uspješno koordinirala subjekte koji mogu doprinijeti povezivanju potencijalnih investitora i potražilaca investicija", stoji u Izvještaju.

Navedno je i to da prema mišljenju stranih investitora u BiH, dosadašnji način rada i aktivnosti FIPA-e "nisu uticali na nivo ulaganja koja su oni imali u BiH. Ključni subjekti od FIPA-e očekuju intenzivniju saradnju i manje birokratski pristup u radu i brzo izrastanje u modernu agenciju koja će s više uspjeha potencijalnim investitorima prezentirati mogućnosti za ulaganja u BiH privredu".

Ured za reviziju u Izvještaju navodi da za unapređenje poslovnog okruženja u BiH, kao i u promociju mogućnosti i privlačenje stranih investicija na adekvatan način trebaju biti uključene i svoj doprinos dati sve institucije u BiH. Na FIPA-i je da prepozna i koordinira takve institucije, te osmisli način da koristi njihove mogućnosti. Za ovo je, kroz jasno strateško opredjeljenje i postavljanje mjerljivih ciljeva, FIPA-i potrebna podrška s najvišeg državnog nivoa vlasti, navedeno je, između ostalog, u ovom izvještaju.

Delegati su danas usvojili više izvještaja među kojima i Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2013. godinu, te Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2013. godinu.

Primljene su k znanju Informacija o godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inozemstvu za 2014. godinu, kao i Informacija o pripremi uslova za korištenje novog instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije za period 2014.- 2020.

Dom naroda je razriješio Vladu Rogića s dužnosti zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH. Rogić je podnio ostavku na ovu fuknciju zbog imenovanja za člana Središnjeg izbornog povjerenstva.

Na današnjoj sjednici je potvrđena odluka o učešću kontingenta Oružanih snaga BiH u Multidimenzionalnoj integriranoj stabilizacijskoj misiji Ujedinjenih naroda u Republici Mali, dostavljene od Predsjedništva BiH.

Prihvaćen je Prijedlog dopune Rezolucije o uvažavanju i podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Republike Azerbejdžan, čiji je podnosilac predsjedavajući Kluba delegata bošnjačkog naroda Halid Genjac.

Dom naroda PSBiH dao je saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih ugovora i sporazuma.