BiH
0

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je večeras podržao principe Prijedloga zakona o utvrđivanju visine plate zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Milorad Živković.

Za principe predloženog zakona glasalo je 35 poslanika, dok su dva poslanika bila suzdržana.

Živković je tokom poslaničke rasprave kazao da zakon koji je predložen uređuje način obračuna i visinu osnove plaće, regulira preceduru donošenja zakona o plaćama i regulira način finansiranja zaposlenih u institucijama BiH u prijelaznom periodu.

Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, čiji je predlagač poslanik Mirsad Đugum, a koji je razmatran u prvom čitanju, zbog nepostojanja entitetske većine upućen je Kolegiju na usaglašavanje.

Poslanici su podržali principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH kojim se definira nadležnost Pravobranilaštva BiH u vezi s arbitražom koja je predviđena članom VII. Sporazuma između država članica Sjevernoatlantskog ugovora o pravnom položaju njihovih snaga, kao i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir.

Podržani su i principi Prijedloga zakona o elektronskom dokumentu, koji će ubrzati procedure i samim tim unaprijediti efektivnost vlasti u kontaktu s građanima te doprinijeti daljnjem razvoju elektronske uprave u institucijama BiH.

Značaj predloženog zakona prvenstveno se vezuje za stvaranje uvjeta za izjednačavanje elektronskog i dokumenta u pisanom obliku u odvijanju pravnog prometa između fizičkih i pravnih subjekata i organa javnih vlasti. Na ovaj način želi se omogućiti uspostavljanje elektronskog pravnog i poslovnog prometa pred organima uprave BiH.

Na usaglašavanje Kolegiju doma upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH jer prilikom glasanja nije dobio potrebnu entitetku većinu glasova.

Prijedlog rezolucije o provjeri porijekla imovine, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović, nije dobio potrebnu entitetsku podršku iz RS-a te je i on upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Usvojen je Prijedlog poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o programu zaštite svjedoka u BiH.

Usvojeni su Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka: „Rezultati reforme javne uprave“, Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2013. godinu, kao i Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2013. godinu.

Poslanici su usvojili i Izvještaj o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Parlamentarne skupštine BiH za 2013. godinu, te primili k znanju Informaciju o godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inozemstvu za 2014. godinu kao i Informaciju o pripremi uslova za korištenje novog instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije za period 2014. - 2020.

Vlado Rogić imenovan je za člana Centralne izborne komisije BiH iz hrvatskog naroda.