{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zastupnici Predstavničkog doma PSBiH nisu podržali smjenu Bećirovića

F
23.1.2014. u 19:30
78
50
Zastupnici Predstavničkog doma PSBiH nisu podržali smjenu Bećirovića
78
Zastupnici Predstavničkog doma PSBiH nisu podržali smjenu Bećirovića
Denis Bećirović
Na današnjoj sjednici poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su sa 33 glasa "za" i pet suzdržanih Zakon o izmjeni i dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, čime je omogućeno zakazivanje općih izbora u oktobru, a prema najavi iz Centralne izborne komisije BiH, to bi trebalo biti 12. oktobra.
Poslanici su prihvatili zaključak koji je predložio Mato Franjičević, poslanik Hrvatske demokratske zajednice BiH, a kojim Predstavnički dom traži da Interresorna radna grupa za izmjene Izbornog zakona što prije počne s radom koji treba rezultirati prijedlogom izmjena Izbornog zakona, koje će značiti sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, uz potpuno otklanjanje svih neustavnih elemenata, te osiguranje da rezultati izbornog procesa u najvećoj mjeri odgovaraju izbornoj volji svih naroda i građana.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima BiH u drugom čitanju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, i nije usvojeno negativno mišljenje nadležne Komisije o Prijedlogu zakona o pravima žrtava torture koji su predložili poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić te će ponovo biti vraćen Komisiji na odlučivanje.

Negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, upućeno je Kolegijumu doma na dodatno usaglašavanje.

Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti dok se ne dobije mišljenje nadležne parlamentarne komisije.

Prijedlog zakona o praznicima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović, nije dobio potrebnu podršku, Prijedlog zakona o javnim nabavkama BiH usvojen je u prvom čitanju te je upućen u javnu raspravu.

Nije prihvaćen prijedlog da se Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu da se Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom razmatra po skraćenom postupku te ide u redovnu proceduru.

Usvojena je Odluka Predsjedništva BiH o postavljanju na dužnost komandanta 4. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine brigadira Tome Kolende.

Usvojen je Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o inicijativi poslanika Ante Domazeta (SDP) kojom se traži da Vijeću ministara BiH pripremi informaciju o realizaciji tekućeg aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Nije podžana inicijativa poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) za smjenu Bećirovića s funkcije člana Kolegija Predstavničkog doma. Za smjenu je glasalo 12 poslanika, 26 protiv, a jedan je bio suzdržan.

Također, usvojen je zaključak kojim se traži odgađanje o izjašnjavanju o Prijedlogu odluke o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa. U Komisiji bi iz Predstavničkog doma trebali biti Nermina Zaimović-Uzunović (SDP), Lazar Prodanović (SNSD) i Zvonko Jurišić (Hrvatska stranka prava). Članovi Komisije iz Doma naroda trebali bi biti Staša Košarac (SNSD), Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica BiH) i Halid Genjac (Stranka demokratske akcije).

Prihvaćene su odluke o imenovanju Nezavisnog odbora i o imenovanju Odbora za žalbe građana.

Imenovana su tri člana iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o programu zaštite svjedoka u Bosni i Hercegovini.

Date su i saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.

Naredna sjednica Predstavničkog doma planirana je za 6. februar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: