BiH
78

Zastupnici Predstavničkog doma PSBiH nisu podržali smjenu Bećirovića

FENA
Denis Bećirović
Denis Bećirović
Na današnjoj sjednici poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su sa 33 glasa "za" i pet suzdržanih Zakon o izmjeni i dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, čime je omogućeno zakazivanje općih izbora u oktobru, a prema najavi iz Centralne izborne komisije BiH, to bi trebalo biti 12. oktobra.

Poslanici su prihvatili zaključak koji je predložio Mato Franjičević, poslanik Hrvatske demokratske zajednice BiH, a kojim Predstavnički dom traži da Interresorna radna grupa za izmjene Izbornog zakona što prije počne s radom koji treba rezultirati prijedlogom izmjena Izbornog zakona, koje će značiti sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, uz potpuno otklanjanje svih neustavnih elemenata, te osiguranje da rezultati izbornog procesa u najvećoj mjeri odgovaraju izbornoj volji svih naroda i građana.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima BiH u drugom čitanju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, i nije usvojeno negativno mišljenje nadležne Komisije o Prijedlogu zakona o pravima žrtava torture koji su predložili poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić te će ponovo biti vraćen Komisiji na odlučivanje.

Negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, upućeno je Kolegijumu doma na dodatno usaglašavanje.

Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti dok se ne dobije mišljenje nadležne parlamentarne komisije.

Prijedlog zakona o praznicima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović, nije dobio potrebnu podršku, Prijedlog zakona o javnim nabavkama BiH usvojen je u prvom čitanju te je upućen u javnu raspravu.

Nije prihvaćen prijedlog da se Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu da se Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom razmatra po skraćenom postupku te ide u redovnu proceduru.

Usvojena je Odluka Predsjedništva BiH o postavljanju na dužnost komandanta 4. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine brigadira Tome Kolende.

Usvojen je Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o inicijativi poslanika Ante Domazeta (SDP) kojom se traži da Vijeću ministara BiH pripremi informaciju o realizaciji tekućeg aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Nije podžana inicijativa poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) za smjenu Bećirovića s funkcije člana Kolegija Predstavničkog doma. Za smjenu je glasalo 12 poslanika, 26 protiv, a jedan je bio suzdržan.

Također, usvojen je zaključak kojim se traži odgađanje o izjašnjavanju o Prijedlogu odluke o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa. U Komisiji bi iz Predstavničkog doma trebali biti Nermina Zaimović-Uzunović (SDP), Lazar Prodanović (SNSD) i Zvonko Jurišić (Hrvatska stranka prava). Članovi Komisije iz Doma naroda trebali bi biti Staša Košarac (SNSD), Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica BiH) i Halid Genjac (Stranka demokratske akcije).

Prihvaćene su odluke o imenovanju Nezavisnog odbora i o imenovanju Odbora za žalbe građana.

Imenovana su tri člana iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o programu zaštite svjedoka u Bosni i Hercegovini.

Date su i saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.

Naredna sjednica Predstavničkog doma planirana je za 6. februar.