{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedlog Zakona o praznicima BiH nije dobio podršku

25.2.2014. u 17:07
6
19
Prijedlog Zakona o praznicima BiH nije dobio podršku
6
Prijedlog Zakona o praznicima BiH nije dobio podršku
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio negativno mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH o Prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Predloženi zakon vraćen je Zajedničkoj komisiji na ponovno razmatranje i dostavljanje novog mišljenja.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona kojim se ova oblast usklađuje sa standardima Evropske unije.

Predstavnički dom danas je obustavio proceduru za Prijedlog zakona o pravima žrtava torture, čiji su predlagači poslanici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić, nakon što je predloženi zakon drugi put dobio negativno mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.

Nije prihvaćen zaključak koji je predložila poslanica Azra Hadžiahmetović da se zaduži Vijeće ministara BiH da u roku od 90 dana pripremi i dostavi u parlamentarnu proceduru zakon o pravima žrtava torture. Ovaj zaključak nije dobio potrebnu podršku poslanika iz RS-a.

Zakonodavna procedura je danas obustavljena i za Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog zakona o praznicima Bosne i Hercegovine, koji je predložio poslanik Denis Bećirović, nije dobio podršku u prvom čitanju.

U prvom čitanju je podržan Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prihvaćena je odluka o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa. Iz Predstavničkog doma to su poslanici Nermina Zaimović-Uzunović, Lazar Prodanović i Zvonko Jurišić, a iz Doma naroda delegati Staša Košarac, Borjana Krišto i Halid Genjac.

Inicijativa poslanika Kluba SDPBiH kojom bi se zadužio Predstavnički dom da formira privremenu komisiju za utvrđivanje ukupne potrošnje budžetskog novca na ime prihoda i privilegija koje se ostvaruju po osnovu obavljanja dužnosti u institucijama BiH nije dobila potrebnu podršku poslanika.

Usvojen je Izvještaj o radu Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za izradu prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom je dao saglasnost za ratifikaciju nekoliko ugovora i sporazuma.

Naredna sjednica Predstavničkog doma PSBiH trebala bi biti 13. marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: