{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanici Predstavničkog doma BiH izglasali smanjenje plaća dužnosnicima

F
14.5.2014. u 20:11
5
27
Poslanici Predstavničkog doma BiH izglasali smanjenje plaća dužnosnicima
5
Poslanici Predstavničkog doma BiH izglasali smanjenje plaća dužnosnicima
Milorad Živković (Foto: Klix.ba)
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu podržali na današnjoj sjednici Prijedlog okvirnog zakona o ograničenjima u raspolaganju javnim sredstvima u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojeg je predložio Niko Lozančić, poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, te je zakon upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.
Uz šest amandamana, prihvaćen je Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, što je prijedlog poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Živkovića, a zakon predviđa smanjenje plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima u BiH.

Zakon koji je predložio uređuje način obračuna i visinu osnove plaće, regulira proceduru donošenja zakona o plaćama i regulira način finansiranja zaposlenih u institucijama BiH u prijelaznom periodu.

Ove izmjene odnose se na plaće članova Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, članove Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda te predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i njegove zamjenike, poslanike i delegate te ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH.

Predstavnički dom nije podržao tri inicijative koje također predviđaju smanjenje plaća,a koje su predložili poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović i Anto Domazet te inicijativu poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA).

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine upućen je u redovnu proceduru jer nije bilo podrške poslanika za hitnu, niti skraćenu proceduru, a izmijene su se ticale pitanja Grada Mostara.

Također, nije bilo dovoljno glasova za hitnu ili skraćenu proceduru glasanja o Prijedlogu zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u Bosni i Hercegovini kojeg je predložio HDZ-ov poslanik Mato Franjičević, a koji predviđa da svaka konfesija u BiH ima pravo na pet neradnih dana za vjerske praznike. Stoga je zakon upućen u redovnu proceduru.

Poslanici su bez rasprave podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, što je prijedlog Vijeća ministara BiH.

Zakon je potrebno izmijeniti s ciljem usklađivanja s propisima EU-a u ovoj oblasti te omogućavanja potpune provedbe sporazuma između država članica sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir o pravnom položaju njihovih snaga, a ovim izmjenama zakon se terminološki usklađuje s uredbom Evropskog parlamenta i Vijeća EU.

Pored nove definicije zajedničkog graničnog prijelaza, dopunama Zakona, između ostalog, preciziraju se ovlasti Granične policije BiH radi izvršavanja nadležnosti policijskih službenika, kako u pogledu kontrole osoba, tako i vozila na graničnim prijelazima.

Poslanici su usvojili negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet kada je u pitanju Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojeg su predložili poslanici Kluba Srpske demokratske stranke (SDS), te je zakon vraćen ponovo na razmatranje nadležnoj komisiji.

Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojeg je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović, a koji je predviđao kazne za osnivače fašističkih organizacija, pripadnike, ali i za službene osobe koje dozvole registraciju ovakvih organizacija, upućen je Kolegiju na usaglašavanje jer nije dobio potrebnu entitetsku većinu.

Nakon davanja saglasnosti na ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, sjednica je zaključena, a nova je najavljena za 28. maj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: