BiH
0

Usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i izmjene Krivičnog zakona

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sinoć je po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona, koji je predložila Agencija za javne nabavke radi osiguranja kontinuiteta odlučivanja po svim žalbama u oblasti javnih nabavki.

Dopunama Zakona utvrđena je nadležnost Ureda za razmatranje žalbi sa sjedištem u Sarajevu za donošenje odluka po žalbama do uspostavljanja ispostava u Banjoj Luci i Mostaru, kako bi se osigurala nesmetana pravna zaštita u svim postupcima javnih nabavki.

Po hitnom postupku je usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo prijedlog ovog zakona kojim se ova oblast usklađuje s međunarodnim standardima.

U novi tekst zakona inkorporirane su značajnim dijelom sugestije i primjedbe pristigle na raniji tekst zakona koji nije dobio parlamentarnu podršku, a koje nisu u suprotnosti s preporukama Odbora eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL).

Ovim zakonom definira se uloga Finansijsko-obavještajnog odjela (FOO) kao centralne jedinice koja prima, analizira i prosljeđuje informacije, podatke i dokumentaciju o sumnjivim transakcijama u vezi s pranjem novca i finansiranjem terorističkih aktivnosti.

Usvajanjem ovog zakona prevenira se negativno etiketiranje Bosne i Hercegovine u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, s ciljem harmonizacije krivičnog zakonodavstva BiH s međunarodnim pravom te njegova usklađivanja s preporukama Odbora eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL).

Kako je navedeno iz Vijeća ministara BiH, predloženim zakonom se izvršava i razgraničenje nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana i u krivičnim zakonima entiteta i Brčko Distrikta radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između njihovih policijskih i pravosudnih tijela.

Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima te se organizirana međunarodna trgovina ljudima propisuje kao posebno krivično djelo.

Zahtjev poslanika Denisa Bećirovića da se Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH razmatra po hitnom postupku, zbog nedostatka entitetske većine, upućen je Kolegiju na usaglašavanje.

Na usaglašavanje će biti upućena i mišljenja Ustavnopravne komisije i Komisije za saobraćaj i komunikacije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH. Naime, Ustavnopravna komisija nije utvrdila postojanje ustavnog osnova za predloženi zakon, a Komisija za saobraćaj i komunikacije nije podržala njegove principe.

Zbog nepostojanja entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju bit će upućen i Prijedlog zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima.

Poslanici nisu podržali Prijedlog okvirnog zakona o ograničenjima u raspolaganju javnim sredstvima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Niko Lozančić.

Nije podržan ni Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Denis Bećirović.

Predstavnički dom je podržao Inicijativu poslanika Ante Domazeta da se „paralelno ili nezavisno od promjene zakonskih propisa kojima se reguliraju plaće i primanja poslanika i drugih zvaničnika na nivou svih vlasti u BiH, kao čin kolektivnog ili individualnog odlučivanja, usvoje odluke o odricanju od određenih prava za koja smatramo da su u sadašnjim društvenim okolnostima neprihvatljiva kao oblik privilegija u društvu“.

Podržana je i inicijativa poslanika iz Kluba SDA kojom se traži da „Zajednička komisija za administrativne poslove, u skladu sa zahtjevima građana, ali i ranijim inicijativama nekih poslanika, odmah smanji i plaće i sve privilegije poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH“.

Poslanici su usvojili Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period 1.1.2013. – 31.12.2013., kao i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2013. godini.