BiH
17

Nakon cjelodnevnog zasjedanja zastupnici odgodili glasanje o smanjenju plaća

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojili su zaključak poslanika Stranke za BiH Beriza Belkića kojim je glasanje o svih pet prijedloga za smanjenje plaća odgođeno.

Tako je odgođeno izjašnjavanje o prijedlogu zakona poslanika HDZ-a Nike Lozančića, prijedlogu zakona poslanika SNSD-a Milorada Živkovića, te inicijative Kluba SDA i inicijative poslanika SDP-a Ante Domazeta i Denisa Bećirovića.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojeg su predložili poslanici Nermina Zaimović Uzunović (SDP) i Asim Sarajlić (SDA) nije dobio potrebnu entitetsku većinu iz Republike Srpske te je zakon vraćen Kolegiju na usaglašavanje.

Poslanici su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojeg je predložilo Vijeće ministara BiH.

Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli.

Usvojen je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine kojeg je predložilo Vijeće ministara BiH kao i Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu.

Poslanici nisu usvojili Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom predlagača poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsada Đuguma, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH te Prijedlog rezolucije o provjeri porijekla imovine čiji je predlagač poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma, ugovora i protokola, a podržali su i nekoliko izvještaja o radu radnih tijela Parlamentarne skupštine BiH.

Naredna sjednica Predstavničkog doma planirana je za 14. maj.