BiH
0

Dom naroda nije podržao izmjene Izbornog zakona koje je predložio SDS

FENA
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ognjen Tadić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas nisu podržali da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje bi omogućile održavanje prijevremenih izbora s punim mandatom izabranih predstavnika od četiri godine, a koje je predložila Srpska demokratska stranka (SDS), razmatra po hitnoj proceduri.

Delegat Kluba Srba iz SDS-a Ognjen Tadić je kazao da je to najbolji način za rješavanje političke krize u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a koji može da omogući da građani svoj stav o želji za promjenama u oba entiteta iskažu na demokratski način, na izborima.

Mišljenja je da ukoliko SNSD, HDZBiH i SDPBiH ne prihvate ovu inicijativu to će značiti da nisu spremni za prijevremene izbore.

Rješenja koja je SDS ponudio u predloženom zakonu omogućavaju da dođe do prijevremenih izbora koji ne bi bili vezani za datum prve nedjelje u oktobru, već za odluku Izborne komisije koja se donosi nakon završetka jednog od izbornih ciklusa.

Predloženim zakonom bilo bi omogućen fleksibilniji pristup u pogledu zakazivanja izbora, omogućio bi samoraspuštanje Predsjedništva BiH i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te skraćenje mandata i održavanje izbora u punom mandatu.

Delegat Kluba Srba Krstan Simić (SNSD) je tokom rasprave kazao da niko nije protiv prijevremenih izbora, ali treba promijeniti niz dokumenata da bi to bilo omogućeno.

Delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) smatra da je zakon hitan toliko da je već trebao biti u proceduri, ali dodaje da bi najbolje bilo da zakon ide u redovnu proceduru da bi se napravile bolje izmjene i doprinijelo pravoj namjeri zakona.

Nakon što nije usvojeno da se zakon razmatra po hitnoj proceduri, ali ni po skraćenoj proceduri zakon će biti razmatran u redovnoj proceduri.

U prvom čitanju nije prihvaćen ni Prijedlog zakona o zaštiti tajnih podataka, usvojeno je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH čime je i zakon odbijen.

Nije usvojen Prijedlog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u prvom čitanju, ali u prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o prekršajima.

Delegati su danas usvojili Prijedlog zakona o javnim nabavkama u prvom čitanju, kao i Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u prvom čitanju.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli u prvom čitanju također je usvojen.

Potvrđena je Odluka Predsjedništva BiH o postavljenju na dužnost komandanta 4. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Tome Kolende.

Usvojena je Odluka o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u kojoj su iz Predstavničkog doma Nermina Zaimović-Uzunović, Zvonko Jurišić i Lazar Prodanović, dok su iz Doma naroda PSBiH Halid Genjac, Borjana Krišto i Staša Košarac.

Date su i saglasnosti na zaključivanje nekoliko međunarodnih ugovora, sporazuma i memoranduma, nakon čega je sjednica završena.