BiH
4

Delegati PSBiH o Zakonu o prebivalištu, tri člana Kluba Bošnjaka neće biti na sjednici

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine po hitnom postupku na dnevnom je redu sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, zakazane za danas.

Ustavni sud BiH utvrdio je da ovaj zakon nije štetan po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda. Odluka Ustavnog suda uslijedila je jer je Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (Stranka demokratske akcije - SDA) je ranije kazao Feni da smatra da su ovim zakonom povratnici evidentno pogođeni, a u strukturi povratnika najveći je broj Bošnjaka, ali je naglasio da se odluka Ustavnog suda provodi i da je oni poštuju.

On je novinarima u Sarajevu kazao da tri delegata Kluba Bošnjaka u Domu naroda neće moći prisustvovati sjednici iz zdravstvenih razloga te je potvrdio da neće biti kvoruma za rad ovog doma.

"Zbog toga smo tražili odlaganje sjednice. Ne može se osigurati potreban kvorum za rad i odlučivanje", istaknuo je Genjac.

Radi se o delegatima SDA Sulejmanu Tihiću i Nermini Kapetanović, te delegat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Hasanu Bećireviću.

Ako sjednica bude održana, na dnevnom redu naći će se i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u BiH u drugom čitanju te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka u prvom čitanju.

Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u prvom čitanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja također u prvom čitanju na dnevnom je redu sjednice.

Trebali bi biti razmatrani i prijedlozi zakona o prekršajima, o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti te o javnim nabavkama.

Predviđeno je i potvrđivanje Odluke Predsjedništva BiH o postavljenju na dužnost komandanta 4. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Za ovo mjesto predložen je Tomo Kolenda.