{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda PSBiH: Osiguran kvorum, Zakon o prebivalištu na dnevnom redu

F
12.3.2014. u 11:42
6
29
Dom naroda PSBiH: Osiguran kvorum, Zakon o prebivalištu na dnevnom redu
6
Dom naroda PSBiH: Osiguran kvorum, Zakon o prebivalištu na dnevnom redu
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je dva puta prekinuta zbog nedostatka kvoruma u Klubu Bošnjaka, počela je danas u Sarajevu, a ovaj put predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović konstatirao je da je kvorum za punopravno odlučivanje osiguran.
Dnevnim redom je predviđeno razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH po hitnom postupku, iako je predsjedavjući Kluba Bošnjaka Halid Genjac kazao da je većina delegata najavila glasanje za vraćanje ovog zakona u redovnu proceduru, no nije izvjesno da li će biti entitetske većine.

Ustavni sud BiH odlučio da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka kada je u pitanju meritum ovog zakona kao ni kada je u pitanju procedura donošenja zakona, a izjašnjavanje Ustavnog suda BiH zatražio je Klub Bošnjaka.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH se u praktičnu primjenu uvode propisi u vezi s elektronskim potpisom te preciziraju uvjeti za prijavu i odjavu prebivališta radi unapređenja sigurnosti osobnih dokumenata.

Prema izmjenama ovog zakona, državljani BiH mogu prijaviti, odnosno odjaviti prebivalište ili boravište i adresu stanovanja elektronskim putem kod nadležnih organa, i to sigurnim elektronskim potpisom ovjerenim kvalificiranom potvrdom.

Trebao bi biti razmatran i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnivanju Kompanije za prijenos električne energije u BiH razmatra po hitnom postupku.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa te zahtjev delegata Ognjena Tadića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku uvršteni su naknadno u dnevni red sjednice.

U prvom čitanju bi trebali biti razmatrani prijedlozi zakona o zaštiti tajnih podataka, Izbornog zakona BiH, o zaštiti i dobrobiti životinja, o prekršajima kao i Prijedlog zakona o javnim nabavkama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: