BiH
4

Dom naroda PSBiH o Zakonu o prebivalištu, Bošnjaci ni danas ne dolaze na sjednicu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za danas, a na toj sjednici ponovo bi trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Sjednica Doma naroda na kojoj je ovaj zakon trebao biti razmatran nije održana prošli mjesec jer nije bilo kvoruma jer tri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda iz zdravstvenih razloga nisu prisustvovali sjednici. Sjednici tada nisu prisustvovali Nermina Kapetanović i Sulejman Tihić iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Hasan Bećirević iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Halid Genjac (Stranka demokratske akcije - SDA) zatražio je od predsjedavajućeg Doma naroda Staše Košarca (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) otkazivanje i današnje sjednice, jer je obaviješten da ni ovaj put ista tri delegata iz Kluba Bošnjačkog naroda ne mogu iz zdravstvenih razloga prisustvovati sjednici.

Košarac je rekao Agenciji FENA da će kvorum biti utvrđen danas u sali u kojoj se održavaju sjednice Doma naroda, dodavši da on još nije obaviješten od troje delegata da ne mogu danas prisustvovati sjednici.

Uoči najavljenog termina za sjednicu, će zasjedati Kolegij Doma, napomenuo je, a jedna od tema će biti održavanje ove sjednice, kazao je također.

Ranije je Klub bošnjačkih delegata glasovima delegata iz reda SDA proglasio štetnim po vitalni nacionalni interes Bošnjaka zahtjev Vijeća ministara za razmatranje zakona o prebivalištu po hitnom postupku.

Ustavni sud BiH je donio odluku da zahtjevom Vijeća ministara BiH nije povrijeđen nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Prijedlogom ovog zakona uvode se u praktičnu primjenu propisi u vezi s elektronskim potpisom te preciziraju uvjeti za prijavu i odjavu prebivališta elektronskim putem kod nadležnih organa i to sigurnim elektronskim potpisom ovjerenim kvalificiranom potvrdom.