BiH
5

Bez entitetske većine prijedlog Genjca za proceduru glasanja o Zakonu o prebivalištu

FENA
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Halid Genjac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zaključak predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halida Genjca o vraćanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine u redovnu proceduru danas na sjednici nije dobio potrebnu entitetsku većinu.

Tri delegata u Klubu Bošnjaka i tri u Klubu Hrvata glasala su za zaključak dok su pet delegata u Klubu Srba bili protiv ovog zaključka, a dva delegata u Klubu Hrvata bila su suzdržana.

"Zbog složenosti i značaja kao i dužnosti da se amandmanski otklone nejasnoće određenih odredbi Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH se vraća na razmatranje po redovnoj proceduru", stoji u zaključku.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović potom je pojasnio da će zaključak biti na usaglašavanju na Kolegiju Doma naroda, a tek potom će se delegati izjašnjavati o samom zakonu.

Prema izmjenama ovog zakona, državljani BiH mogu prijaviti, odnosno odjaviti prebivalište ili boravište i adresu stanovanja elektronskim putem kod nadležnih organa, i to sigurnim elektronskim potpisom ovjerenim kvalificiranom potvrdom.

U međuvremenu, Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je Prijedlog zakona o prebivalištu i boravištu u RS-u te ge uputila u proceduru donošenja, ali će procedura biti obustavljena ukoliko se na nivou BiH usvoje izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Klub Bošnjaka u Domu naroda pokrenuo je pitanje vitalnog nacionalnog interesa za meritum ovog zakona kao i za hitnu proceduru, a Ustavni sud BiH ocijenio da ni u jednom slučaju nema povrede vitalnog nacionalnog interesa.